Teško je izgraditi bolje navike, osobito u početku. Ako želite odjednom napraviti velike promjene u svom životu, to će biti gotovo nemoguće jer ljudski mozak nagle promjene teško podnosi. Zato se uspješni ljudi  oslanjaju na sustave izgradnje navika kako bi stvorili temelje za one velike i dugoročno zdrave koje mijenjaju život na bolje

Ako dobro napravite prve korake, velike promjene doći će vam puno prirodnije i velike su šanse da ćete ih se uspjeti držati bolje nego što ste mislili da ste sposobni. Kada mijenjamo naviku, našem tijelu je potrebno vrijeme da se prilagodi, točnije, da mozak prestane zahtijevati rutinu koju je imao. Vjerojatno ste i sami primijetili kako vam odgovara: otporom, osjećajem stresa, anksioznosti, agresije, tuge… No ne brinite, mozak je ipak elastičniji od tog i moguće je stvoriti navike kojima stremite.

woman in the mirror

Jedan od načina koji dobiva najviše plusova u prelaženju te prepreke jest “izgradnja plana dosljednosti” – sustava za stvaranje navika koji odgovara vašoj osobnosti, stavu, okruženju i ciljevima u životu. Jer male dnevne akcije beskrajno su bolja i utjecajnija odluka od iznenadnih velikih promjena. Uostalom, da ne duljimo, isto je jedini realan način da naučite svoj mozak zdravim navikama. Kako je jednom rekao poduzetnik Jim Rohn “Success is a few simple disciplines, practiced every day; while failure is simply a few errors in judgment, repeated every day.”

woman photoshot with oranges

U nastavku donosimo 25 mikro navika do kojih je došao novinar Thomas Oppong u razgovoru s psiholozima i uspješnim ljudima, a koje vam mogu poboljšati mnoga područja života. Svaka radnja može vam pomoći da s vremenom izgradite održivu naviku – dosljedan sustav koji može donijeti, postupne, ali dugoročne rezultate.

lemon and oranges on chair

  1. Započnite dan s barem jednom čašom vode – hidrirajte se prije nego li što popijete šalicu kave.
  2. Odvojite nekoliko minuta vremena za razmišljanje o danu koji slijedi ili krenite pripremati raspored za taj dan.
  3. Nemojte odmah gledati e-mail – iskoristite jutro. Odgodite do nakon kave/doručka provjeru e -pošte i ažuriranja na društvenim mrežama.
  4. Pročitajte stranicu ili dvije svoje omiljene knjige umjesto da ciljate na cijelo poglavlje.
  5. Ne pretvarajte jutarnji trening u posao. Umjesto sat ili pola sata vježbe, pokušajte u pet minuta ili manje odraditi sklekove, čučnjeve ili trbušnjake.
  6. Ako želite meditirati, počnite s meditacijom jednu minutu dnevno umjesto deset. Ako se borite, neće vam postati navika.
  7. Za bolju energiju i snažnu koncentraciju odaberite zdrav doručak (integralne žitarice, proteini i zdrave masti).
  8. Ograničite broj odluka koje donosite ujutro. Previše odluka iscrpljuje mozak i uzrokuje umor. 
  9. Jedan od načina upravljanja energijom je da ujutro obavite poslove visokog prioriteta.
  10. Kada krećete s radom, uklonite sve smetnje iz radnog okruženja  – buku, notifikacije, pregledavanje e -pošte itd. Pomognite si stvoriti fokus i produktivniji način rada uz primjerice smirujuću glazbu.
  11. Zakažite kratke pauze tijekom dana. Na primjer, za svaki sat dubokog rada napravite pauzu od pet minuta.
  12. Tijekom pauze možete slušati podcast, pročitati članak koji će vas nagnati na razmišljanja, popiti piće ili prošetati kako biste razbistrili misli.
  13. Svaki zadatak podijelite na najmanje radnje. Radnje koje je jednostavno dovršiti i koje možete brzo obaviti. Usredotočite se na male pobjede u prvoj polovici dana.
  14. Zakažite vrijeme za šetnju prirodom – čak i samo 10 minuta vani i blizu prirode može učiniti čuda za vaše raspoloženje.
  15. Završite dan s urednim stolom spremnim za sljedeći dan, tako da ne morate provesti jutro spremajući se za posao.
  16. Rutina na kraju dana vam može pomoći da stvari postavite onako kako biste trebali. Smanjite nered, smanjite stres i razbistrite um za sljedeći dan.
  17. Prihvatite zdrav život: jedite više superhrane bogate hranjivim tvarima za jačanje mozga: lisnato povrće, bobičasto voće, crna čokolada, riba, žitarice i orašasti plodovi. Svaki dan ćete imati više energije.
  18. Svaki dan uložite najmanje 30 minuta u neki hobi koji vas opušta – možete ga zakazati navečer ili rano ujutro.
  19. Isprobajte trominutni dnevni pregled dana. Zapišite tri najveće pobjede neposredno prije odlaska u krevet ili samo zapišite ono što vam je na umu. To je smirujuća navika.
  20. Kako bi vam dugoročni ciljevi uspjeli, razlomite ih u ostvarive dnevne ciljeve. I usredotočite se na to da ih odrađujete jedan po jedan.
  21. Isplanirajte sljedeći dan prije odlaska u krevet – stvari i sastanke koje trebate obaviti  kako biste se mogli koncentrirati na to da obavite stvari umjesto što treba obaviti.
  22. Započnite ritual prije spavanja – uklonite sve digitalne smetnje i umjesto toga pročitajte knjigu. Čitanje knjige prije spavanja priprema vaš um za smirivanje.
  23. Svaki uspješan dan počinje dobrim odmorom prethodne noći. Kako ćete se osjećati tijekom dana uvelike ovisi o vašim navikama spavanja. Kvalitetan san najbolji je način ulaganja u um i tijelo.
  24. Budite svaki dan društveni – o tome ovisi vaša sreća i opće raspoloženje. Odvojite kvalitetno vrijeme za svoje prijatelje, kolege i članove obitelji koji u vama bude najbolje emocije.
  25. Ulažite male količine novca mjesečno i čuvajte se i najmanjih troškova. Benjamin Franklin je rekao: “Beware of little expenses. A small leak will sink a great ship.” Mala ulaganja mjesečno mogu stvoriti ogroman prihod do odlaska u mirovinu. Štedite za vaše buduće ja.
  26. Mikro navike se zbrajaju i spuštaju barijeru kako biste dobili dosljednost. To znači da je veća vjerojatnost da ćete usvojiti dobre navike i održavati ih. Sretno!

woman photoshot with oranges