Osim obilaska adventskih sajmova u potrazi za viralnim jelima, počela je i sezona slaganja blagdanskog menija. Blagdansko razdoblje predstavlja vrijeme kad se mnogi od nas odvaže na pripremu novih recepata, a kombiniramo ih s poznatim klasicima bez kojih niti jedan stol nije potpun. Ako ove sezone želite isprobati nešto novo, imamo recept za ukusne domino kocke Doris Valković
Food blogeri u ovom periodu stvaraju posebno zanimljiv content prilagođen božićnom štihu. Doris Valković, jedna od najpopularnijih hrvatskih food blogerica, stoji iza profila Foodoris, a upravo je ovih dana predstavila svoju novu “Slatku božićnu kuharicu”. Budući da je fokusirana ponajviše na plant-based recepte, kuharica prezentira recepte bez jaja i laktoze, a uz svaki recept objašnjava i zamjene za određene sastojke te predstavlja veganske opcije.
Slatke domino kocke prema Foodorisinom receptu
View this post on Instagram
U suradnji s Doris, predstavljamo vam jedan recept za slasticu koja će se idealno uklopiti u blagdanska druženja. Domino kocke popularan su kolač, ali s druge strane ipak originalniji od breskvica, medenjaka, mađarica i drugih slastica koje se često pronađu na meniju. Odlikuju se efektnim izgledom kad ih prerežete i bogatim okusom, a jednostavno se konzumiraju i idealan su slatki snack na stolu.
U nastavku pronađite Dorisin recept iz nove kuharice koju možete nabaviti na njezinoj web-stranici!

Sastojci:
Sastojci za podlogu od medenjaka:
- 2 žlice (30 ml) kokosovog ulja (sobne temperature)
- ⅓ šalice (80 ml) bademovog maslaca
- ¼ šalice (60 ml) sirupa od datulja
- ½ šalice (70 g) kokosovog šećera
- 2 žlice mljevenih sjemenki lana
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1-2 žličice začina za medenjake
- ½ šalice (55-65 g) kokosovog brašna
Sastojci za žele:
- 3 žlice glatkog džema po želji (bez komadića)
- 3/4 šalice (175 ml) vode
- 1 + ½ žličice agar-agara u prahu
Sastojci za marcipan:
- 1 šalica (140 g) blanširanih badema
- 3-4 žlice (60-80 ml) javorovog sirupa
Sastojci za glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 1 žlica (15 ml) kokosovog ulja
Priprema:

- Zagrijati pećnicu na 170 °C.
- Pomiješati mljevene sjemenke lana sa 6 žlica vode i ostaviti na 5 minuta.
- Pjenjačom umutiti kokosovo ulje, bademov maslac, sirup od datulja i kokosov šećer.
- Dodati smjesu sa sjemenkama lana, začine i vaniliju.
- Umiješati kokosovo brašno, dobro promiješati i rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje (idealno 17 × 17 cm).
- Poravnati smjesu rukama i peći 10 minuta. Ohladiti u potpunosti.
Marcipan:
- U multipraktiku samljeti bademe dok se ne počnu lijepiti.
- Dodati javorov sirup i miksati dok ne nastane ljepljiva, oblikovana masa.
- Oblikovati kuglu i čuvati poklopljeno dok radite žele.
Žele:
- U lončiću zakuhati džem i vodu.
- Dodati agar i miješati pjenjačom, kuhati 2-3 minute.
- Malo prohladiti pa preliti preko ohlađene podloge.
- Staviti u hladnjak da se stisne.
Sastavljanje:
- Razvaljati marcipan između dva papira na veličinu kalupa.
- Položiti preko stisnutog želea i vratiti u hladnjak da se sve učvrsti.
- Otopiti čokoladu s kokosovim uljem na pari.
- Izvaditi kolač iz kalupa, rezati kockice i svaku umakati u čokoladu.
- Poslagati na papir za pečenje, pustiti da se stisnu pa prebaciti u hladnjak do serviranja.
Foto: Doris Valković

