Razdoblja blagdana, proslava i druženja tradicionalno donose stolove prepune omiljenih specijaliteta. A u takvoj atmosferi lako je posegnuti za dodatnim porcijama i desertima.

Ipak, održavanje dobre forme nije neizvedivo jer uz nekoliko jednostavnih navika moguće je uživati u hrani, a istovremeno ne pretjerati.

Izbjegavajte stalno grickanje

Planiranje obroka temelj je uravnotežene prehrane, osobito kada je hrane mnogo i kada se stalno nešto nudi. Umjesto da jedete “usput” ili nesvjesno posežete za grickalicama, unaprijed odredite vrijeme za doručak, ručak, večeru i eventualne poslastice. Kada je raspored jasan, lakše je kontrolirati količine, izbjeći prejedanje i dati tijelu dovoljno vremena za probavu. Također, tako ćete zadržati osjećaj sitosti bez nepotrebnih kalorija i izbjeći umor koji nastaje nakon čestih malih obroka.

Započnite dan nutritivno bogatim obrokom

Jutarnji obrok postavlja ton cijelom danu. U razdobljima kada se očekuju obilniji ručkovi ili večere, odaberite lagan, ali hranjiv doručak. Idealna kombinacija su proteini (jogurt, jaja, svježi sir), vlakna (zobene pahuljice, voće) i zdrave masnoće (orašasti plodovi, sjemenke). Takav obrok osigurava stabilnu energiju, drži apetit pod kontrolom i sprečava pretjeran unos kasnije. Kada dan započne uravnoteženo, lakše je zadržati mjeru i tijekom najbogatijih obroka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hanna Schönberg (@hannaschonberg)

Uključujte porciju povrća u svaki obrok

Jedan od najjednostavnijih načina da smanjite kalorijski unos, a povećate nutritivnu vrijednost obroka, jest dodavanje povrća. Bilo da se radi o salati, kuhanom povrću ili grill varijanti, povrće stvara osjećaj sitosti, podržava dobru probavu i sprječava nadutost. Uključite ga uz svako jelo; čak i uz tradicionalna, teža blagdanska jela i tijelo će lakše podnijeti raznovrsnu hranu kojom ste okruženi.

Kratke šetnje čine razliku

Tijelo najbolje funkcionira kada se koristi, a blagdani su idealno vrijeme da se uvede više lagane aktivnosti. Čak i ako nemate vremena za trening, već 15–20 minuta brže šetnje nakon obroka može poboljšati probavu, smanjiti nadutost i stabilizirati razinu šećera u krvi. Osim toga, kretanje povećava energiju i ubrzava metabolizam, što pomaže da se lakše izbjegne osjećaj težine nakon obilnijih jela.

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Rohde (@sarahrohde_)


Jedite polako i svjesno

Svjesno jedenje jedna je od najučinkovitijih metoda za kontrolu porcija. Kada jedete sporije, mozak ima vremena registrirati sitost, a okus hrane postaje izraženiji. Time se prirodno smanjuje potreba za dodatnim porcijama, a uživanje u obroku postaje intenzivnije. Obratite pažnju na teksture, mirise i okuse; to je jednostavan trik koji pomaže da se jede manje, a da zadovoljstvo ostane isto, ako ne i veće.

Foto: Instagram/@sarahrohde_