
Nema puno jela koja su toliko jednostavna, a istovremeno toliko osjetljiva na detalje kao palačinke. Naizgled ih je lako pripremiti; malo brašna, jaja, mlijeka i dobra tava, no razlika između mekanih, prozračnih i onih gumenastih ili pretvrdih često leži u sitnicama. Upravo zato, savršene palačinke nisu stvar sreće, nego nekoliko ključnih trikova koji čine razliku
Ako vam se ikada dogodilo da palačinke budu suhe, pretanke ili bez okusa, velika je vjerojatnost da ste preskočili jedan od ovih koraka, a o kojima je riječ, donosimo u nastavku!
Ostavite smjesu da “odmori”
Najčešća pogreška kod pripreme palačinki je ta da smjesu odmah izlijevamo na tavu. Iako se čini da to ne bi trebalo imati velik utjecaj, upravo kratko odmaranje čini značajnu razliku. Naime, kad smjesu ostavite da stoji barem 10-15 minuta, brašno ima dovoljno vremena za upiti tekućinu u potpunosti, a prašak za pecivo (koji često nije dio recepata, ali ga preporučujemo) počne reagirati s mokrim sastojcima. Rezultat je glađa tekstura, bolja povezanost sastojaka i smjesa koja se ponaša poslušno u tavi, odnosno bez grudica i pucanja.

Nemojte pretjerivati s miješanjem
Još jedna česta zamka je predugo miješanje smjese u potrazi za savršeno glatkom teksturom. U stvarnosti, idealna smjesa za palačinke ne treba biti savršeno ujednačena; nekoliko grudica je potpuno u redu. Predugo miješanje aktivira gluten iz brašna, a to rezultira zbijenom i elastičnom teksturom, što je suprotno od onoga što želimo postići. Najbolji način je koristiti pjenjaču i sastojke miješati lagano, kružnim pokretima, dok se tek ne spoje. Cilj je dobiti smjesu koja “teče”, ali još uvijek ima malo gustoće.


Ubacite “tajni” sastojak za dodatnu mekoću
Treći trik krije se u jednom buttermilku, tj. mlaćenici) Upravo je taj blago kiseli mliječni napitak tajna recepata za najmekše palačinke. Njegova kiselost reagira s praškom za pecivo i stvara male mjehuriće zraka u smjesi, što rezultira dodatnom prozračnošću i volumenom.
Ako nemate buttermilk pri ruci, lako ga možete pripremiti sami: pomiješajte šalicu mlijeka s jednom žlicom limunovog soka ili jabučnog octa i ostavite da odstoji 10 minuta. Rezultat je gotovo identičan. Mlijeko će se lagano zgusnuti i dobiti onu idealnu kiselkastu notu.
Foto: Unsplash, Pexels





