Tijekom tjedna uvijek smo u potrazi za brzim idejama za ručak i receptima koji zahtijevaju najviše sat vremena. Istovremeno želimo jesti nutritivno bogatu hranu koja će nam održavati razinu energije stabilnom. Upravo tu kombinaciju utjelovljuje tradicionalna shakshuka

Ovo aromatično, a zapravo jednostavno jelo na europskim je prostorima postalo popularno kroz koncept bruncha. Izvorno se radi o tunežanskom receptu iz 16. stoljeća, a doslovan prijevod riječi shakshuka je “promiješano”.

tava u kojoj je servirana shakshuka

Shakshuku volimo jer kombinira izvore proteina i vlakana, a pritom je izuzetno prilagodljiva. Ovisno o količini sastojaka i priloga, može biti obilan doručak, ukusan brunch, ali i kvalitetan ručak ili večera. Za pripremu je potrebno tek pola sata do sat vremena – ovisno o tome kako ćete je pripremati.

Shakshuka – obrok idealan za doručak, ručak ili večeru

tava u kojoj je servirana shakshuka

To je jedno od onih jela za koja svatko ima svoj twist ili dodatak koji ga čini posebnim – što je odlično, jer se možete igrati omjerima i stvoriti verziju po vlastitom ukusu. New York Times objavio je recept za shakshuku s feta sirom, koji je u samo nekoliko mjeseci dobio gotovo 20 000 ocjena, većinom maksimalnih petica. Za razliku od brojnih tjestenina “iz jednog lonca” koje često ne ispadnu onako kako viralni recepti obećavaju, za shakshuku vam doista treba samo jedna tava.

Recept New York Timesa prenosimo u cijelosti u nastavku, a original možete pronaći ovdje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber London (@amber.ldn)

Sastojci (4-6 porcija):

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 velika glavica luka, prepolovljena i tanko narezana
  • 1 velika crvena paprika, očišćena od sjemenki i tanko narezana
  • 3 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica slatke paprike
  • ⅛ žličice mljevene kajenske paprike (ili po ukusu)
  • 1 konzerva (800 g) cijelih pelata s tekućinom, grubo nasjeckanih
  • ¾ žličice krupne soli (ili više po potrebi)
  • ¼ žličice crnog papra (ili više po potrebi)
  • 140 g feta sira, izmrvljena (otprilike 1¼ šalice)
  • 6 velikih jaja
  • nasjeckani korijandar, za posluživanje
  • ljuti umak, za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Za to vrijeme u velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi zagrijte ulje.
  2. Prvo pirjajte nasjeckani luk i papriku, otprilike 20 minuta.
  3. Dodajte češnjak i pirjajte ga dok ne omekša, minutu do dvije.
  4. Umiješajte dio začina. U ovom se trenutku ubacuje kim, kajenska paprika i slatka paprika.
  5. Ulijte pelate, stavite sol i papar te neka sve skupa krčka još 10 minuta. Na kraju umiješajte izmrvljeni feta sir.
  6. Razbijte jaja i ubacite ih u smjesu te ih popraprite i posolite.
  7. Premjestite tavu u pećnicu i pecite dok jaja nisu gotova – otprilike 7-10 minuta. Posipajte korijandar i poslužite uz to ljuti umak po želji.

Ako želite dodatno pojednostavniti recept, možete se odmaknuti od originala. Primjerice, tavu ne morate nužno prebacivati u pećnicu, već je možete poklopiti kako bi se jaja ispekla do kraja. Također, ako volite povrće malo čvršće teksture, luk i papriku pirjajte kraće. Uz shakshuku se izvorno poslužuje naan ili pita kruh, no možete prepeći i klasičan kruh ili baguette. Kao dodatne opcije mogu se poslužiti kuskus, riža ili falafel.

Dobar tek!