Svi oni koji su u ovom trenutku slobodni, zasigurno su upoznati s pojmom “situationship” – odnosom koji balansira negdje između prijateljstva i veze, bez jasnih definicija ili obveza. Iako spomenuta forma odnosa nije nikakva novina te je uvijek bilo neobaveznih odnosa, “situationship” sve više uzima maha i nameće pitanje – je li danas moguće ostvariti odnos koji to nije?

Kao što smo spomenuli, ova nova forma dejtinga postaje sve popularnija, osobito među mlađim generacijama jer pruža slobodu i fleksibilnost bez pritiska koji često dolazi s tradicionalnim vezama. Ali što točno znači “situationship” i zašto postaje sve češći oblik odnosa?

“Situationship” je neformalni oblik odnosa u kojem se dvije osobe međusobno druže, provode vrijeme zajedno, ponekad i fizički intimno, no bez jasnih pravila ili definicija o tome što su. Ovaj odnos uglavnom ne uključuje obveze, ekskluzivnost ili razgovor o budućnosti, a može trajati kratko ili se protezati tijekom duljeg vremenskog razdoblja s jednom, pa čak i više osoba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen Owen (@helenowen)

Iako naizgled privlačni, situationships zbog svoje opuštene prirode i odsutnosti obveza mogu sa sobom donijeti niz izazova. Jedan od najvećih problema jest nedostatak jasnoće – bez definicije ili smjera, ovakav odnos lako dovodi do zbunjenosti i nesigurnosti jer se često događa da jedna strana poželi nešto više, što može rezultirati osjećajem neispunjenosti i frustracije. Osim toga, traje li ovakav odnos predugo, može se javiti osjećaj stagnacije jer se veza ne razvija niti prelazi u nešto značajnije. Upravo zbog toga, jasnoća i komunikacija postaju ključne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen Owen (@helenowen)

Stoga, ako se nađete u situationshipu, ključ je u iskrenosti prema sebi i drugoj osobi. Jasno komuniciranje želja i granica omogućit će vam da izbjegnete nesigurnost i emotivne zamke. Ako osjećate potrebu za nečim ozbiljnijim, nemojte se bojati to izraziti – definiranje očekivanja pruža temelje za zdravi odnos, bilo da on vodi prema dubljoj vezi ili ostaje u opuštenoj formi. Na kraju, svaki odnos, pa tako i situationship, može funkcionirati samo ako obje strane znaju gdje stoje i što žele.

Foto: Instagram/@negin_mirsalehi