Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Split prvi u Hrvatskoj uveo palijativnu skrb za djecu

Split je postao prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo palijativnu skrb za djecu, pružajući prijeko potrebnu pomoć djeci s teškim kroničnim bolestima i potporu njihovim obiteljima. Prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marka Rađe, ova usluga ponajprije je namijenjena djeci koja su ovisna o različitim medicinskim pomagalima, a do sada su o njima brinuli roditelji, obiteljski liječnici i Hitni pedijatrijski prijam.

Palijativni tim, koji je počeo s radom 16. rujna, vodi liječnik Julije Meštrović. Uz njega, tim čine i liječnik Branka Polić te prvostupnica sestrinstva Miranda Bratim. Ovi stručnjaci pružaju njegu malim pacijentima direktno u njihovim domovima, s ciljem da se smanji potreba za hospitalizacijom i poboljša kvaliteta života djece.

Tim će blisko surađivati s obiteljima, liječnicima primarne zdravstvene zaštite te bolničkim specijalistima poput patronažnih sestara, psihologa, logopeda i fizijatara kako bi se komplikacije spriječile što ranijom intervencijom.

Foto: Unsplash

Australija uvodi zabranu korištenja društvenih mreža za maloljetnike

Australski premijer Anthony Albanese nedavno je najavio plan zabrane korištenja društvenih medija za maloljetnike, uz probni postupak provjere dobi. Ova mjera, koja bi proširila postojeću zabranu pametnih telefona u školama, naišla je na široku podršku javnosti, ali i kritike stručnjaka.

Albanese je istaknuo zabrinutost roditelja zbog utjecaja društvenih medija na djecu, dok istraživanje pokazuje da 61 % Australaca podržava ograničavanje pristupa mlađima od 17 godina. Planirana dobna granica mogla bi biti postavljena između 14 i 16 godina.

Unatoč popularnosti među građanima, stručnjaci upozoravaju na moguće negativne posljedice. Julie Inman Grant, nacionalna povjerenica za e-sigurnost Australije, upozorava da bi potpuna zabrana mogla ograničiti pristup mladih kritičnim oblicima podrške. Smatra da bi djeca mogla koristiti društvene mreže u tajnosti, što bi ih moglo izložiti većim rizicima na manje reguliranim platformama.

Daniel Argus, stručnjak za digitalne medije sa Sveučilišta Queensland, također kritizira planove, nazivajući ih “neodgovornima”. On upozorava da bi isključivanje mladih iz digitalnog svijeta moglo imati štetne posljedice te da bi fokus trebao biti na poboljšanju sadržaja na platformama, a ne na njihovom potpunom ograničavanju.

Iako vlada tvrdi da su ove mjere nužne za zaštitu djece, otvorena su pitanja o učinkovitosti i dugoročnim posljedicama ove zabrane. Australija se pridružuje rastućem broju zemalja koje razmatraju strože regulacije društvenih mreža, ali ostaje za vidjeti hoće li ovaj potez donijeti očekivane rezultate.

Foto: Unsplash

Barcelona i Mallorca do 2050. prelaze u pustinjsku klimu, upozorava nova studija

Prema novoj studiji, Španjolska se suočava s ozbiljnim klimatskim promjenama koje bi do 2050. godine mogle rezultirati prelaskom iz umjerene mediteranske klime u pustinjsku. Istraživači sa sveučilišta Politècnica de Catalunya u Barceloni predviđaju smanjenje oborina do 20 % u odnosu na današnje razine.

Od 1971. do 2022. godine, temperature u Španjolskoj i na Balearima, uključujući Mallorcu, povećale su se za 3,27 °C, što je znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,19 °C. Broj ljetnih dana s temperaturama iznad 25 °C porastao je za 43 %, dok su tropske noći, kada temperatura ne pada ispod 25 °C, značajno porasle, posebno u južnim dijelovima zemlje i uzduž mediteranske obale.

Studija također ističe snažnu povezanost između rasta temperatura i smanjenja oborina, što Španjolsku vodi prema češćim i dužim sušama. Do 2050. godine očekuje se da će gotovo 40 % kopnene Španjolske prijeći u hladnu stepsku klimu, zamjenjujući dosadašnju mediteransku.

Foto: Unsplash

Meta zabranjuje ruske državne medije zbog stranog utjecaja

Tehnološki div Meta najavio je zabranu nekoliko ruskih državnih medijskih kuća, uključujući RT i Rossiya Segodnya, na svojim platformama. Razlog zabrane su optužbe da su te organizacije koristile obmanjujuće taktike za provođenje tajnih operacija utjecaja na internetu.

Meta je potvrdila ovu odluku u priopćenju, navodeći da će zabrana biti primijenjena globalno, uključujući platforme poput Instagrama, WhatsAppa i Threadsa. Odluka bi trebala stupiti na snagu u nadolazećim danima.

Novo istraživanje pokazuje da se ženski mozak reorganizira tijekom trudnoće

Novo istraživanje pokazalo je da ženski mozak tijekom trudnoće prolazi kroz značajne promjene, uključujući smanjenje volumena sive tvari i povećanje mikrostrukturnog integriteta bijele tvari. Znanstvenici su po prvi put mapirali ove promjene na temelju brojnih skeniranja mozga u različitim razdobljima – počevši od tri tjedna prije začeća, kroz cijelu trudnoću i dvije godine nakon poroda.

Istraživanje je dokumentiralo široko smanjenje sive tvari, koja se sastoji od staničnih tijela moždanih živčanih stanica, te povećanje integriteta bijele tvari, ključnog za prijenos signala unutar mozga. Obje promjene bile su povezane s porastom hormona estradiola i progesterona, što sugerira da trudnoća pokreće kompleksnu neurobiološku prilagodbu.

Rezultati skeniranja pokazali su da je volumen sive tvari smanjen za oko 4 % u 80 % proučavanih područja mozga, a tek manji dio volumena oporavio se nakon poroda, ne dosegnuvši razine prije trudnoće. S druge strane, mikrostrukturni integritet bijele tvari, što je mjera zdravlja moždanih veza, porastao je za 10 %, osobito krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja.

Laura Pritschet, glavna autorica studije, usporedila je ovu promjenu s kalibriranjem moždanih krugova koje se događa tijekom puberteta, ističući da mozak tijekom trudnoće postaje izuzetno prilagodljiv na fiziološke zahtjeve. Istraživači se nadaju da će daljnje proučavanje pomoći u razumijevanju kako ove promjene utječu na pojave poput postporođajne depresije te kako trudnoća može utjecati na razvoj ozbiljnih stanja poput preeklampsije.

Foto: Unsplash

Stanovnicima Kijeva savjetovano da ostanu u svojim domovima zbog zagađenja zraka

Stanovnicima Kijeva savjetovano je da ostanu u svojim domovima zbog zagađenja zraka koje je zahvatilo grad, dijelom uzrokovano požarima u regiji. Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirodnih resursa Ukrajine, zagađenje je rezultat paljenja tresetišta i šumskih požara.

Kijev je na listi najzagađenijih velikih gradova bio na vrhu prema real-time bazi podataka švicarske kompanije IQAir. Kijevski odjel za zaštitu okoliša i klimatske promjene potvrdio je da su požari u okrugu Višhorod, smještenom 20 kilometara sjeverno od glavnog grada, vjerojatni uzročnici zagađenja.

Zdravstvene vlasti upozorile su na povećanu koncentraciju suspendiranih čestica, uključujući prašinu, čađu i dim, koje su u nekim dijelovima grada dosegle maksimum na bodovnoj skali. Iz Ministarstva ekologije poručili su da posebnu pažnju na preporuke trebaju obratiti osobe s respiratornim i kardiovaskularnim bolestima. Stanovnicima se savjetuje da zatvore prozore, ograniče boravak na otvorenom, piju dovoljno vode i koriste pročišćivače zraka. 

UK će zabraniti reklame fast fooda namijenjene djeci

Veliki lanci brze hrane poput McDonald’sa više neće biti prisutni na britanskim televizijama prije 21:00, kao dio sveobuhvatnog plana britanske vlade za unapređenje javnog zdravlja. Od listopada 2025., reklame za nezdravu hranu, bogatu mastima, solju i šećerom, bit će dozvoljene samo nakon takozvanog watershed vremena, što označava kraj programa primjerenih djeci.

Ovo novo ograničenje dio je šire inicijative koja uključuje i zabranu internetskih reklama za brzu hranu, a najavio ju je ministar javnog zdravlja, Andrew Gwynne. On je potvrdio da će oglasi za nezdravu hranu biti stavljeni u istu kategoriju kao i reklame za kockanje, alkohol i kondome, koji su već zabranjeni prije 21:00. 

Cilj ovog poteza jest smanjiti stopu pretilosti među djecom i rasteretiti Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS), koja se suočava s ozbiljnim ekonomskim izazovima. Prema Gwynneu, pretilost kod djece jedna je od ključnih prepreka zdravom životu te predstavlja veliki pritisak na zdravstveni sustav. 

Statistike pokazuju da je više od petine djece u Engleskoj prekomjerne tjelesne težine ili pretilo već prije nego što započnu osnovnu školu, a taj broj raste na više od trećine do kraja osnovnog obrazovanja. Slični podaci potvrđeni su i istraživanjem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje pokazuje da je u 33 europske zemlje gotovo 30 % djece u dobi 7-9 godina prekomjerne težine.

Osim zabrane reklama, Starmerova vlada razmatra i dodatne preventivne mjere, poput zabrane pušenja na otvorenim prostorima, uključujući terase pubova i restorana. Cilj je smanjiti broj bolesti povezanih s pušenjem i dodatno unaprijediti zdravlje nacije.

Slična pravila predložena su i u Norveškoj, gdje proizvođači hrane već od 2013. godine dobrovoljno ograničavaju marketing nezdrave hrane djeci mlađoj od 13 godina, ali se sada planira uvođenje obveznih ograničenja. U Europskoj uniji industrija se uglavnom samoregulira, no stručnjaci sve više upozoravaju na ograničenja takvog pristupa jer mnoge kompanije koriste rupe u zakonima kako bi nastavile oglašavati nezdravu hranu djeci.

Foto: Unsplash