Kad pomislimo da nas više ništa ne može iznenaditi, novi TikTok trendovi potrude se razuvjeriti nas. Tako je ovog puta na red došao fridgescaping, odnosno trend dekoracije unutrašnjosti hladnjaka, koji, osim što je sam po sebi poprilično bizaran, može biti i opasan po zdravlje.

Međutim, o čemu se točno radi? Fridgescaping za cilj ima unutrašnjost hladnjaka učiniti estetski privlačnijom, a to podrazumijeva organizaciju i dekoraciju. U fokusu su raznorazne varijante spremnika, teglica, pa čak i živog cvijeća koje se stavlja u hladnjak, ukrasnih figura, svijeća, okvira i fotografija… Sve to, naravno, brojni kreatori na TikToku bilježe kamerom i objavljuju na platformi kako bi i druge inspirirali svojim načinima dekoracije.

@houseofbishop Happy Easter! #fridgedecor #fridgedecoration #fridgescape #fyp #blackgirltiktok #viral #trending #easter2023🐣 #aesthetic #houseofbishop #keepitrealsy ♬ Pretty girls here – Jaz

Sve je krenulo prije čak 13 godina, kad je blogerica Kathy Perdue krenula s ovom praksom, a u nedavnom Instagram postu objasnila je da je ideja bila učiniti unutrašnjost hladnjaka ljepšom i organiziranom te je pritom koristila vintage posude.

Ipak, osim što zbilja ne vidimo koji bi mogao biti validan razlog ovakve vrste dekoracije hladnjaka, ovaj trend sa sobom donosi i moguće zdravstvene posljedice. Naime, liječnici upozoravaju na potencijalne opasnosti koje može prouzročiti loše skladištena hrana te ukrašavanje cvijećem koje može uzrokovati razvoj bakterija. Ipak, najveći problem je nepravilno skladištenje hrane, primjerice, neprekrivanje sirovog mesa ili neadekvatnog čuvanja mliječnih proizvoda na odgovarajućoj temperaturi, a sve s ciljem bolje vizualne kompozicije unutar hladnjaka. Isto tako, liječnici upozoravaju i na rizik od kontaminacije kad sokovi iz mesa dođu u kontakt s voćem i povrćem.

@plussizeadventures @gardenof_eve had the best idea adding #flowers and #petphotography to her #refrigeratororganization thought i’d show what you can do, even with a #smaller space #fridgerestock #organization #organize #cottagecore #icanbuymyselfflowers ♬ original sound – plussizeadventures

@chantalarntsen #bridgerton #refrigerstor #organizing #fridgescape ♬ Bridgerton (Theme) – The Theme System

Stoga, iako na prvi pogled može izgledati privlačno i simpatično, želite li bolje organizirati hladnjak, poslužite se kvalitetnim spremnicima namijenjenima upravo skladištenju hrane, a figure, vaze, svijeće i slične ukrase, ostavite za ostale površine u vašem domu.

Foto: TikTok, Instagram/@lynziliving