U potrazi za brzim i povoljnim osvježenjem prostora, sve više okrećemo se sobnim biljkama. Osim što su ukrasni elementi, donose i zelenilo u naše domove, filtriraju zrak i stvaraju ugodnu atmosferu. Među najpopularnijim odabirima ističe se fikus, biljka koja se godinama ističe svojom izdržljivošću i prilagodljivošću kućnim uvjetima.

Iako se smatraju jednim od najjednostavnijih biljaka i fikus zahtijeva pravilnu njegu i održavanje. Stoga smo razgovarali s Tjašom Jarc iz Džungle, koja nam je otkrila kako pravilno presaditi i brinuti se o zelenom ljepotanu.

“Fikus je inače klasičan primjer biljke koju godinama imamo u domovima. Zbog toga su s godinama postali više naviknuti na kućne uvjete i vrlo su jednostavni za uzgoj. Podnose prostore s puno svjetla, također prežive čak i ako ih se povremeno zaboravi zaliti. Zato ih smatramo jednostavnim biljkama”, govori nam Tjaša.

Kad birate fikus, Tjaša preporučuje Fikus Robusta kao idealan izbor.

“Najviše volimo Fikuse Robusta jer imaju veće i deblje listove i jedni su od najjednostavnijih za uzgoj. Među njima su posebno popularni Ficus Robusta Belize jer imaju ružičaste tonove, i Ficus Robusta Tineke, koji ima bijelu varijagaciju. U Džungli izbjegavamo Fikuse Benjamin, jer su vrlo osjetljivi na propuh i često vole odbaciti listove. Prema našem iskustvu, Ficusi Lyrate također mogu biti pravi drama queens, ali imaju prekrasne listove, pa im često ne možemo odoljeti.”

Kad je riječ o presađivanju, Tjaša dijeli tri ključna koraka: “Fikuse je dobro presaditi u novu zemlju svake dvije godine ili kada naraste do te mjere da korijeni počnu izlaziti iz lonca. Uvijek ih sadimo u lonce za sadnju koji su nekoliko centimetara uži od ukrasnog lonca. Važno je saditi ih u prozračnu zemlju, recimo idealan je primjer naša domaća Mješavina zemlje za tropske biljke”.

Dodatni plus je to što je fikus super biljka za početnike. Jedino na što bismo trebali pripaziti, kako nam objašnjava Tjaša, jesu znakovi da je vrijeme za zalijevanje, a to je kad im se listovi saviju prema dolje ili kad se zemlja potpuno osuši.