Bio je topli ljetni srpanj kada se u Maksimijanovoj ulici 19, u samom centru Pule, otvorio Sorsi, šarmantan mali wine bar sa svježim pogledom na listu vina te ideju kako bi vrijeme na ovakvom tipu mjesta trebalo teči.

„Ideja postoji već dugo u mojim mislima i bilo je samo pitanje trenutka kada će se realizirati. Odlučio sam to napraviti ove godine jer mi se pružila prilika da preuzmem ovu slatku lokaciju na kojoj smo trenutno. Osnovna ideja našeg malog wine bara je privući mlađu i stariju populaciju te ih spojiti na jednom ugodnom mjestu gdje će kušati organska, biodinamička i prirodna vina, lokalnih i svjetskih proizvođača. Mislim da je to budućnost vinara, a zajednicu želimo upoznati i s tim novima stilovima izrade vina“, rekao mi je još ljetos, kratko nakon samog otvorenja, Edi Perenić, vlasnik bara Sorsi i iskreni vinski entuzijast.

wine bar sorsi pula

Wine Bare Sorsi je od tog prvog razgovora pa do danas, malim koracima napredovao u mjesto koje ne želite zaobići kad ste u Puli. Osim svoje stalne lokacije na spomenutoj adresi, Sorsi je gutljaje svojih vina točio gostujući na ljetnim festivalima kao što su Velvet i Hook&Cook, a večeras priprema već drugo po redu druženje s Kumparička Table. Sorsi je time proširio svoju priču i izašao iz okvira „samo wine bara u centru Pule“. Također, nakon ljetne sezone i ispraćaja uzbuđenih turista, ostao je otvoren za lokalnu zajednicu koja je, s obzirom na interes za suradnje i evente koji se ovdje odvijaju, željna ovakvih intimnih i promišljenih gastro projekata.

Pitam Edija kako je uopće za njega počela priča s vinima i gdje zapravo kreću prvi koraci njegovog zaraznog gastro i eno hedonizma. „Entuzijazam prema vinima sam gajio oduvijek. Kako su mi stariji brat i otac uvijek pili kvalitetna vina, nisam odrastao na Ribaru i Vrancu već na malvaziji, borgonji i teranu (smijeh). U ugostiteljstvu sam već dugo, sigurno 10-15 godina, a probao sam gotovo sve aspekte tog posla. Tu sam se opredijelio za svijet vina jer mi se to nekako najviše svidjelo, prezentirati, služiti vina i razgovarati s ljudima o njima.“

wine bar sorsi pula

Ponuda Wine bara Sorsi uglavnom je bazirana na prirodnim, organskim i biodinamičkim vinima te nešto malo i konvencionalne proizvodnje, za one koji se još nisu skroz prepustili prirodnim vinima, ali Edi ima ideju privući i njih.

„Definitivno ćemo uvijek imati različitu selekciju vina jer poštujemo svačiji proces. Od konvencionalnih proizvođača volimo male vinare sa sjajnim vinima kao što je jedan vinar koji ima izvanredan merlot, pola u u tonneau, pola u barriqueu, iz 2017. i normalno da sam ga poželio ubaciti na listu. Sve što stavim na našu listu vjerujem da je izvanredno i ne tako dostupno zbog čega želim da ljudi ovdje kušaju nešto drugačije i istinski kvalitetno. Također, trenutno malo više pažnje poklanjamo lokalnim proizvođačima s čijim izvrsnim proizvodima želimo upoznati širu publiku“ govori mi Edi o jedinstvenoj ponudi kojoj pristupa studiozno i baš zbog toga, očito, i pokreće neke male promjene u okolini.

wine bar sorsi pula

„Trenutno smo potpuno drugačiji od drugih jer nudimo nešto što drugi ne nude ovdje u Puli. Postoji još jedino konoba Ancora koju pozdravljamo i koja ima sjajan odabir organskih vina, a i hrana im je fantazija. No, vidim da lagano i drugi otvaraju oči jer su neki vinski barovi u Puli ubacili organska i prirodna vina te krenuli našim putem. Realno, ovo jest budućnost i bilo bi super da Pula ima puno više kvalitetnih vinskih barova s raznolikim vinskim listama, autentičnim po mogućnosti, a ne da se ponavljaju uvijek isti vinari. Time ćemo educirati publiku i pružiti joj kvalitetniji doživljaj.“

Zanimalo me i kakva je zapravo vinska publika u Puli. „Pulska publika je navikla piti vina. Regija smo izvrsnih vina i tako to treba biti. Cilj Sorsija je spojiti mlade i stare ljubitelje vina, što nam je zasad i pošlo za rukom. Najdraže mi je vidjeti različite generacije kako ispijaju vina, diskutiraju o njima, druže se… Čini mi se samo da su neki, ajmo reć’, začepljeni s kušanjem organskih vina i imaju dozu skepticizma, ali promijenit će se to. Već je dosta ljudi izdiggalo to što nudimo i jako sam sretan zbog toga. Eto, to je naš cilj – dobra vina, dobra druženja! Baš sad je vrijeme za ovu priču jer iskreno, već kaskamo za nekim regijama i državama, kao što su recimo Austrija i Slovenija gdje su organska vina i biodinamički uzgoj itekako zastupljeni.“

wine bar sorsi pula
Edi s Titom i Borom iz Kumparičke

Wine bar Sorsi nudi i male zalogaje. Ljeti su to bile popularne plate koje se ovdje pripremaju također s lokalnim kvalitetnim proizvodima; sirevima, narescima, ribom kao što su trilje u ulju ili srdele brendirane s potpisom Hook&Cook. Prostor je malen pa i on ovdje diktira stil hrane, no ideje o proširenju i uključivanju lokalnih kuhara Edi mi je još ljetos spominjao. I evo, ovog prosinca i to se ostvarilo. Večeras se sprema drugo po redu reservation only druženje u suradnji s Kumparička Table, izvrsnim gastro projektom o kojem smo vam već pisali. Ovom prigodom dolazi im i pojačanje iz Italije, a uz fine cicchette i hladna predjela gosti će se upoznati s prirodnim vinima iz Calabrije kroz prezentaciju Natura Vini. To je tip male intimne večere za ograničen broj ljudi koji će uživati u promišljenom spoju hrane i vina, a podršku im je dao i prijatelj Milan Rašula, voditelj Srpskog kulturnog centra u čijem će se lijepom galerijskom prostoru u Maksimanijevoj preko puta Sorsija večera i održati.

Suradnje sa zanimljivim igračima domaće gastro scene se nastavljaju i gostovanjem ekipe Hangry Taco iza kojeg stoje Tihomir Krklec Afrika i Marko Domgjoni, koji će 30.12. u Maksimijanovoj 19 pripremati svoje prepoznatljive i drugačije tacose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wine bar SORSI (@winebarsorsi)

Kvalitetna i kreativno svježa ekipa okuplja se oko Sorsijevih gutljaja te se međusobno podržava, a to je za dobru lokalnu priču itekako bitno. Iskreno, ovo bi mogao postati i puno više od lokalnog projekta. Ljetna gostovanja od Zagreba preko Medulina do Pule bila su jako zanimljiva, a Edi mi otkriva da će ih biti još.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vorichi (@vorichi)

„Bilo je jako zabavno i toga će biti sigurno još. Plan Sorsija je lutati okolo, predstavljati se različitoj publici i stvoriti prepoznatljiv brend kojem možete vjerovati u odabiru vina.“

 

Foto: Aleks Đakovski