Zamišljen kroz koncept ulične hrane s Balkana, restoran imena Balkan StrEAT novo je ime njujorške gastro scene. I čini se kako je privukao veliku medijsku pažnju s obzirom na to da ga se mnogo spominje ovih dana u Velikoj Jabuci.

Na adresi 353 Sixth Ave u popularnoj četvrti West Village, na Manhattanu, sada se mogu kušati tradicionalni recepti iz ovih krajeva; svima dobro znani ćevapi, pljeskavica i drugi specijaliteti s roštilja koji dolaze servirani s lepinjom. U ponudi su i rotirajući sezonski specijaliteti poput punjene šnicle sa šunkom i kajmakom, a poslužuju se uz nasjeckani kupus i tartar umak. Tu je i gulaš s junetinom, lukom, mrkvom, ljutom i slatkom paprikom, te nešto što se zove Jabuka, kako pišu njujorški mediji, slatko jelo za doručak s jabukom, cimetom i grožđicama posluženo uz obični jogurt, jogurt od kopra ili paprike po izboru. William Đurić i Jason Correa su partneri koji su udružili snage te osmislili način kako da tradicionalnu balkansku hranu približe Njujorčanima. Osnovna ideja dolazi od Williama Đurića koji svoje očito porijeklo duguje ocu iz Srbije te obiteljskim receptima u kojima je oduvijek uživao. Inače je gastro iskustvo prikupljao na poznatim njujorškim adresama Momofuku Ssam Bar i Gramercy Tavern, a sada će u centru New Yorka pripremati autentični street food koji se obično može kušati na Balkanu, u zemljama poput Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Restoran ima kapacitet od 20 mjesta, a Đurić ga opisuje kao posvetu kulturi Balkana odnosno kao “skulpturalni brutalistički kiosk” dok su zidovi ukrašeni muralima s motivima balkanske povijesti. Na polici ćete pronaći i Domaćicu, Frankovu kavu te Smoki. Unatoč Đurićevom restoranskom pedigreu, želio je otvoriti mjesto s brzim ležernim formatom i pri tome odati počast hrani koju tako dobro poznaje još iz djetinjstva.

U dijelovima Queensa ne manjka balkanskih restorana, ali Balkan Streat je drugačiji tip mjesta za Manhattan gdje je hrana iz naše regije nedovoljno zastupljena: “Ovaj projekt je započeo prije nego što sam uopće znao da će se dogoditi. Život sam provodio svako ljeto u Srbiji, a hrana koju ćemo pripremati moja su sjećanja iz djetinjstva kada sam poželio da postoji više mjesta u New Yorku na kojima bih mogao nabaviti takvu hranu” kaže Đurić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balkan Streat (@balkan_streat)

Foto: Max Flatow/Balkan Streat