Budite dio pozitivnih promjena uz zero waste u kuhinji, čime ćete doprinijeti smanjenju otpada u cijelome kućanstvu
Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane! Najviše se baca voće i povrće koje se ne uspije na vrijeme iskoristiti u jelima. Upravo zato, bio&bio je udružio snage s edukativnom ustanovom Makronova te pod vodstvom vrsnih kuharica Marine Brekalo i Željke Forden Jambrešić, održao zanimljivu zero waste kulinarsku radionicu o kojoj smo vam već pisali, kao i isprobati koji zero waste recept.
A koje su to male stvari od velikog značenja s kojima možete krenuti već danas za smanjenje otpada u kućansku, a koje Željka i Marina svakodnevno primjenjuju? Evo ih u nastavku!
- Kupujte organsko voće i povrće bez ambalaže
- Ako ne možete izbjeći ambalažu birajte kompostabilnu
- Ostatke čišćenja povrća koristite za pripremu temeljca
- Kompostirajte bio otpad, a kompost koristite kao prihranu biljkama
- Planirajte obroke, kuhajte unaprijed i štedite energiju
- Fermentirajte, dehidrirajte, kiselite i marinirajte namirnice kako bi se produljila njihova trajnost
- Odabirom organskog voća i povrća, guljenje svedite na minimum
- Ostatke hrane koristite kod punjenja tortilja ili rižinog papira
- Od pulpe svježe cijeđenih sokova procesom dehidracije i dodavanja sjemenki pripremite krekere ili tortilje
- Dehidriranu pulpu voća koristite za dekoraciju slastica
Budite i vi dio pozitivnih promjena uz zero waste način življenja koji će doprinijeti smanjenju otpada u vašem kućanstvu. Vjerujemo da će vas ove praktične ideje inspirirati da napravite dodatan korak prema održivosti, a još korisnih zero waste savjeta pronađite na bio&bio blogu.