U centru Zagreba, točnije u Radićevoj ulici 9, već neko vrijeme zdrave i veganske obroke priprema ekipa šarmantnog restorana Oaza Joyful Kitchen.
Možda se ih već posjetili, a možda ste ih samo primijetili i pri tome ste razmišljali kako biste mogli svratiti na ručak. U svakom slučaju, u nastavku vam donosimo njihovu posebnu i drugačiju priču te puno razloga da svakako kušate što pripremaju na spomenutoj adresi.
Recite mi tko stoji iza priče OAZA Joyful Kitchen?
Iza restorana Joyful Kitchen stoji vesela ekipa iz neprofitne organizacije OAZA (Održiva Alternativa ZAjednici) čija je misija promocija održivog razvoja i uspjeha vođenog vrijednostima. Ovim restoranom htjeli smo dati primjer jednog takvog poslovanja – on ima integriranu priču o poslovnoj održivosti i zdravom stilu života, istovremeno inzistirajući na visokoj nutritivnoj kvaliteti. Joyful Kitchen osnovan je da bi dao taj doprinos društvu kroz žlicu veganskog obroka. Vjerujemo da je veganstvo odličan prvi korak prema zacjeljenju naših tijela, ali i same planete. No, to za nas nije dovoljno. Vjerujemo također da jedina prava promjena dolazi kroz edukaciju, stoga je ona ključni dio našeg rada s mladim ljudima po pitanju osobnog i profesionalnog razvoja.
Po čemu je mjesto posebno i drugačije od drugih restorana zdrave prehrane?
Osim što smo uspjeli stvoriti pravu malu oazu gdje naši gosti redovno dolaze na čašicu razgovora, opustiti se uz knjigu ili čak odraditi nešto na laptopu uz ručak, razlikujemo se od ostalih i po nekoliko koncepata. Prvenstveno zdravu hranu promoviramo kroz plant-based kuhinju za koju smatramo da je puno održivija za okoliš.
Također, ističemo se i kao fast-casual restoran jer smatramo da svakodnevni obrok mora biti i vremenski i cjenovno pristupačan kako bi se lako razvile zdrave navike. Kada dobijete nutritivno bogati obrok u malom vremenu, tada imate više vremena za sebe da sjednete i nahranite svoje stanice u miru.
Vodimo se sloganom “Nutritious & Delicious” kojim želimo pokazati da zdrava prehrana stvarno jest ukusna, a to osiguravamo izradom svega, kako bi se reklo, from scratch – sami mijesimo i pečemo peciva te radimo polpete za burgere, falafele, umake, pa čak i svoj seitan odrezak. Sve što se nalazi u dnevnoj ponudi napravljeno je našim rukama, a vjerujemo da to naši gosti cijene.
Naša kuhinja je inspirirana Temple cuisine pristupom gdje se ne koriste namirnice poput luka, poriluka, češnjaka, a kod nas nećete naći ni kofein ni alkohol. Volimo se s druge strane igrati sa začinima indijskog porijekla poput garam masale, asafoetide, kurkume, i tako dati jedan novi profil okusa i domaćoj i internacionalnoj kuhinji koja se može naći u našoj ponudi.
Uz sve to idu naravno i navika recikliranja, težnja prema zero-waste filozofiji te pakiranje hrane u biorazgradivu ambalažu. Na sve što radimo uvijek gledamo holistički i trudimo se svaki dan biti sve pametniji i bolji kako bismo bili dobar primjer drugima.
Što sve možemo kod vas kušati i doživjeti?
Uvijek kažemo kako nam je iskustvo koje gost ima u restoranu puno važnije od onoga što jede pa tako u našoj Joyful kuhinji možete doživjeti vrlo pozitivnu atmosferu odmah s vrata. S razlogom smo se prozvali oazom, jer kada se odmaknete od gradske vreve, ulaskom u naš prostor dobivate osjećaj da možete usporiti, opustiti se i posvetiti sebi. Hrana je, naravno, i dalje bitan element brige o sebi, a u Joyful Kitchenu smo ju podijelili na 2 aspekta. S jedne strane nudimo fast food opcije – od zdravih burgera s domaćim pecivima i wrapova u tortilji od konoplje, do smoothieja i dječjeg menija. S druge strane, ono što nam je osobno najdraže, jest dnevna ponuda svježih raznovrsnih jela, variva, salata i deserata. Dnevnu ponudu smo stvarno željeli staviti u fokus, a ona se razvila u jedan poseban koncept – svakog dana kuhamo po 3 glavna jela i 3 vrste priloga, a gostu ostavljamo da si kombinira što želi i koliko toga želi na tanjuru. Dok većina ljudi uzme kombinacije od 1 glavnog jela + 3 priloga, ili 2 glavna jela + 2 priloga, ima i onih najhrabrijih koji uzmu naš “Royal Meni” sa sva 3 glavna jela i sva 3 priloga. Volimo i potičemo tu slobodu izbora, jer na kraju dana, ne žele svi jesti jednako.
Kako planirate jelovnik i tko ga priprema?
Mađioničari iza kreacije jelovnika su naša dva vrhunska kuhara Kruno i Sandy. Jelovnike planiraju tjedan dana unaprijed, a po želji naših gostiju objavljujemo ih svake subote na Facebook stranici restorana kako bi si mogli isplanirati što žele jesti kroz tjedan. Pri planiranju tjedne ponude gledamo da uvijek postoji balans što se tiče nutrijenata. Trudimo se uvijek uključiti grahorice, mahunarke, žitarice, zeleno lisnato povrće, cjelovite zdrave masnoće – sve što naše tijelo treba, a da je želudac sretan. Tu se nerijetko nađu različiti curryji, povrtni umaci, rizi bizi, te namirnice poput čimulica, prokulica, mungo graha, bulgura, kvinoje.. Za one koji imaju potencijalnu intoleranciju na gluten ili ga samo pokušavaju smanjiti, uvijek imamo bezglutenske opcije na dnevnim menijima.
Koliko ste zadovoljni s posjetom?
Pokrenuli smo restoran taman prije same pandemije i potresa. Bio je to izazovan početak koji nas je izgradio i naučio adaptirati se situaciji. Kako nam je cilj biti primjer održivosti, bilo je jasno da to nisu situacije gdje se svako bori za sebe, niti je takav način razmišljanja dio našeg mentaliteta. Okrenuli smo se onima kojima je pomoć bila najpotrebitija i dijelili im hranu nakon potresa i u Zagrebu i u Petrinji. Nakon tih akcija ljudi su nas počeli prepoznavati i sve češće posjećivati. Danas smo vrlo zadovoljni, posjećuje nas velik broj ljudi, a posebice nas veseli vidjeti koliko mladih cijeni zdravu hranu, zdravi stil života i prakse koje su u skladu s prirodom. Osjećamo da prepoznaju i trud i kvalitetu, možda najviše taj osjećaj zajedništva i pozitive. Nema ljepšeg nego dijeliti sreću s ljudima koji uživaju u vašoj hrani i žive po sličnim vrijednostima.
OAZA kitchen nije jedini projekt koji organizirate, kako se i drugi nadovezuju na ovu priču?
Tako je. Vrlo smo aktivni te imamo još nekoliko projekata oko kojih smo jednako strastveni. Jedan od tih projekata su veganske radionice kuhanja koje okupljaju sve znatiželjnike plant-based prehrane. Radimo ih i na hrvatskom i na engleskom jeziku, te tako učimo ljude pripremati hranu koju imaju priliku probati u restoranu. Na Joyful Kitchen restoran fizički je nadovezana dvorana imena Joyful Place – ova dvorana prostor je u kojem se odvijaju razne edukacije vezane uz zdravi način života. Ovdje smo ugostili razne predavače poput Irene Švende, ayurvedske nutricionistice i fizioterapeutkinje, i Mislava Skrepnika – veganskog fitness trenera i bivšeg bodybuilding natjecatelja. U istoj dvorani educiramo mlade ljude o vrijednosno vođenom poslovanju kroz radionice o impact poduzetništvu, Joyful leadershipu i raznim temama rasta i razvoja poslovanja, a često imamo i edukacije o zaštiti okoliša i praktičnim savjetima kako smanjiti negativan utjecaj na planetu.
OAZA Joyful Kitchen nudi i opcije organizacije evenata unutar Joyful Place dvorane, a i plant-based cateringa za koji vidimo da postoji sve veća potražnja iz dana u dan. Veselimo se razvoju veganstva i nadamo se da ćemo zajedno sa svima koji posjećuju OAZA-u nastaviti biti primjer zdravog i održivog načina života i poslovanja.