Zanatska pekarnica je u zadnje vrijeme omiljeno mjesto za odlazak po kruh i ukusna peciva i kolače. Izdvojili smo najbolje craft pekarnice u Hrvatskoj. Sačuvajte ovu listu jer je iznova nadopunjujemo!
Osjećaj toplog, mirisnog kruha ne može se s puno toga usporediti. Radi se, zaista, o jednom od najprimamljivijih mirisa koji nas vraćaju u djetinjstvo i mirna nedjeljna jutra. Taj se osjećaj intenzivirao početkom pandemije, kad se sve više pekao kruh kod kuće, a dijelili su se i popularni recepti (ili bolje rečeno – formule) za starter kako bi se uspješno napravio sourdough kruh u kućnoj radinosti.
Ne čudi da se želja za kvalitetnim pekarnicama s tradicionalnim procesima pripreme i originalnim recepturama bez aditiva povećala, kao i to da se dogodio pravi mali boom kad je riječ o popularnosti craft pekarnica. Kruh koji je lakše probavljiv, nakon tri dana ima aromu i teksturu te hrskavost kao da je jutros izvađen iz krušne peći te koji ima specifičan miris nije nešto što bi ikome moglo biti neprimamljivo.
Neovisno o tome što kruščići i peciva u ovakvim zanatskim pekarnicama više koštaju, njihova popularnost, ali i širenje po kvartovima, dokaz su da cijena svakako opravdava kvalitetu. Donosimo vam popis omiljenih craft pekarnica u Hrvatskoj.
Betina
View this post on Instagram
Ova craft pekarnica na otoku Murteru najpopularnija je zbog svoga heljdinog kruha s orasima te focaccie, za koje se poteže i od okolnih gradova. S obzirom na to da tijekom zime nisu otvoreni svaki dan, svakako provjerite njihovo radno vrijeme.
Zagreb
View this post on Instagram
Teško da se popis craft pekarnica može upotpuniti bez ove. Za Bread Club je uobičajeno da njihov didov kruh i focaccia vrlo brzo nestanu s njihovih polica, a svoju popularnost mogu zahvaliti fantastičnim sendvičima, cruffinima i bogato punjenim kroasanima (inače, predlažemo da isprobate onaj sa šumskim voćem!). Osim u matičnoj Trakošćanskoj ulici na Trešnjevci, Bread Club je otvorio još jednu pekarnicu, i to u centru grada kod Langovog trga, a ne sumnjamo da će se proširiti na još pokoje mjesto. I da, baš je sve od sourdougha!
View this post on Instagram
Iako je Korica stekla popularnost zbog svoga kruha od kiseloga tijesta, njihov kroasan bez punjenja možda je najbolji koji smo kušali u posljednje vrijeme. Osim toga, imaju i fantastične rolice s cimetom, a njihovi cruffini su, kako kažu iz Korice, jedan od bestselera. Ne čudi jer svoje recepte baziraju na autentičnoj pripremi i divljem kvascu starijem više od 40 godina, a tijesto fermentira i do 48 sati. Trenutačno su smješteni na tri lokacije: u Martićevoj, Preradovićevoj i Deželićevoj, i veselimo se vidjeti gdje će sljedeće zavladati miris njihovih pekarskih proizvoda.
View this post on Instagram
Zatvorili stolariju i otvorili pekaru koja je dobila ime po kukuruzu i raži, od čega su isprva radili kruh kad su otvorili Kuraž. To je ukratko priča ove obiteljske zanatske pekarnice koja dnevno proizvede više od 500 kg kruha bez aditiva te imaju čak 60 proizvoda. Osim kruha i peciva, ova craft pekarnica radi i domaće rezance, a sve što im je potrebno za izradu kruha poduzetna obitelj Galic proizvodi samostalno – uključujući i pšenicu, raž, pir i kukuruz, koje melju na kameni mlin. Njihove zamamne kruščiće možete potražiti na pet zagrebačkih tržnica: Dolac, Kvatrić i Špansko. Nećete požaliti!
View this post on Instagram
“Bake the world a better place”, piše u opisu ove simpatične craft pekarnice koja je brzo osvojila srca Zagrepčana nakon što se otvorila u Zelinskoj ulici. Nakon uspješnog veganskog restorana Green by Jelena, ovo je lokacija na kojoj možete dobiti zdravi kruheg, bezglutenska peciva i vrlo interesantne pogače, a najviše se priča o njihovom baguettu od rižinog brašna i tapioke, koji se mogu odabrati i u raznim bojama.
Pula
View this post on Instagram
Prva pekara u Istri koja peče i prodaje kruh od prirodnog kvasa, koji su nazvali Fido. Vlasnica i glavna pekarica Ivana Keri otvorila je uz podršku supruga Nevena malu obiteljsku pekaru nakon što je godinama pripremala kruh od sourdougha, a u ovo su se upustili u onome trenutku lockdowna kada je sve bilo zatvoreno. U kratko vrijeme cijela Pula znala je za ovu simpatičnu pekarnicu, a najviše se komplimentira njihova ciabattu, koja, osim prirodnog kvasa, sadrži i pšenično brašno te maslinovo ulje. Tu su i njihovi slasni panettoni koji planu u trenu – i ne sumnjamo da će ovaj val mirisnih craft pekarnica dostići i do drugih istarskih gradova, sudeći po popularnosti ove.
Zadar, Pakoštane
View this post on Instagram
Iako ćete ovu craft pekarnicu možda prepoznati kao prvu nevidljivu pekarnicu u Hrvatskoj čije proizvode možete naručiti dostavom, njihova je matična višedesetljetna obiteljska pekarnica smještena u Pakoštanima, koju su prije nekoliko godina modernizirali i postali omiljeno mjesto za meko pecivo, burger peciva te kruh od prirodnog kvasa. U međuvremenu su proširili svoje poslovanje i njihove proizvode možete isprobati diljem Zagreba, u Zadru, Rijeci te Splitu. Nedavno su objavili i divnu akciju “dupli kruh”, kojim uz svaki kupljeni kruh, jedan bude dostavljen u pučku kuhinju. Ukusno i društveno odgovorno!
Split
View this post on Instagram
Splitski lanac Biberon uskoro će slaviti prvi rođendan ove simpatične craft pekarnice koja je svoja vrata početkom prošle godine otvorila vrata u splitskoj Gundulićevoj ulici. Ručno rađeni francuz bez konzervansa i aditiva svima je na vrhu šoping liste, a za pripremu prema originalnoj recepturi zaslužan je francusky bakery i pastry chef Bruno Alluro, a osim krušnih proizvoda, u Hand Made by Biberon možete navratiti i na cijelu užinu u pauzi od posla – ondje su odlične specialty kave D16 Coffee te domaći Guuc Me sokovi, a možete se opskrbiti i domaćim medom te džemom.
Ova obrtnička pekarnica vlasništvo je supružnika Silvane Matić te Ananda Štambuka, koji su se nakon 20 godina u Americi vratiti u Split te se zaželjeli uživanja u pravome, zdravom kruhu. To ih je potaknulo da otvore ovo zaista ljupko mjesto s bogatom ponudom kruha i peciva, osmišljenih kako bi odgovarali određenom jelu. Među obožavateljima se najviše ističe Dioklecijan, zvijezda ove pekarnice, koji je moguće nabaviti isključivo petkom, a popularan je zbog toga što se uz standardnu recepturu – s ovčjim i kozjim sirom te uz dodatak meda, koja je navodno iz vremena Antičkog Rima.