Kako će izgledati putovanja nakon koronavirusa? Teoretičari koji se bave aktualnom situacijom i putovanjima te trendovima turističke industrije na globalnoj razini, predviđaju da ćemo imati nekoliko prioriteta prilikom planiranja u idućih nekoliko godina.

Maksimalno ćemo htjeti iskoristiti ono što nam je “pred nosom”, poželjet ćemo planirati neka veća putovanja iz snova jer “nikad se ne zna”, a vjerojatno ćemo postati i fleksibilniji više nego ikad prije dok pokušavamo podržati industriju koja je na koljenima od početka pandemije početkom 2020.

Staycation postaje imperativ

“Putovanja bez putovnice” ili engleski termin staycation doživio je potpuno novo značenje otkad je započela globalna kriza uzrokovana virusom. I to baš u svakoj zemlji. Stoga, kad već ne možemo van granica vlastitih zemalja, možemo pronaći način kako da pravi odmor doživimo “kod kuće”. Pri tome istražujemo i otkrivamo ljepote zemalja u kojima smo rođeni ili barem trenutno živimo, a i odmor postaje praktičniji i jeftiniji za naš džep.

Paradoks ekologije i održivosti

Jedna od rijetkih blagodati pandemije bila je povrat okolišu jer je globalna zagađenost dušikovim dioksidom dosegla rekordno niske razine. Otprilike osam od deset letova na svijetu bilo je prizemljeno tijekom proljeća, a prethodno nakrcane plaže i prepune ulice zastrašujuće su ostale prazne, dajući Zemlji vrijeme da se odmori. No, industrija je na koljenima, a glavne zrakoplovne tvrtke zatražile su od vlada da odgode nadolazeće politike koje bi ograničile zračni promet i smanjile emisije. Iako su pobornici spasa zrakoplovnih linija zatražili stroge uvjete usklađene s Pariškim klimatskim sporazumom, stvarna slika industrije bilježi ogromne gubitke tako da će plan o smanjenju zagađenja “pasti u vodu” za sada.

U potrazi za divljinom

U eri socijalnog distanciranja odmori u prirodi postaju sve privlačniji. Putnici željni širokih prostranstava i nadahnjujućih pogleda čeznu za inspirativnim lokacijama na otvorenome. Praznici se sve više planiranju u obliku kampiranja ili glampinga koji postaju omiljeni način za provesti odmor u miru i daleko od svih i svega.

Izolirane destinacije

Mnogi od nas sanjat će udaljene lokacije bez gužvi, prometa i klasičnog turističkog kaosa. Popularne plaže, iznajmljivanje kuća, veliki hoteli i prometni gradovi možda će biti nisko na listi želja, dok će privatne vile, čamci i butik hoteli, kao i tiha obalna područja, jezera, planine i seoska mjesta biti visoko na listi prioriteta.

Planiranje “putovanja iz snova”

Tijekom sljedećih nekoliko godina vjerojatno će se češće planirati “putovanja iz snova” – ona koja želite “odraditi jednom u životu”, ona o kojima ćete pričati unucima. S obzirom na to da nas je lockdown sve pozatvarao i ograničio nam kretanja, mnogi će razmišljati i o dalekim epskim putovanjima koja vrijedi dobro osmisliti i za koja treba uštedjeti. Živimo u razdoblju u kojem se nikada ne zna, a taj nas je izazov natjerao da preispitamo prioritete i stavove. Za mnoge koji su bili zatvoreni u svojim domovima tijekom lockdowna, vrijeme je da naprave nove planove.

Foto: Unsplash