Koliko puta vam se dogodilo da ste na preporuku ipak pogledali onaj “nezavisni” film i iznenadili se originalnošću scenarija? U moru blockbustera koji, čini se, bave ili superherojima ili su rom-comovi sa sretnim završetkom, već smo zaboravili da je smisao filma i da nas provocira, educira ili da se povežemo s tematikom

 

Da živimo u savršenom svijetu, svi redatelji, glumci i scenaristi bi bili naplaćeni za svoj trud, znoj i suze. No, nažalost, mnogo filmova koji nemaju jaku filmsku kuću koja ih gura s milijunskim marketinškim budžetima, prođe ispod radara. Međutim, to im daje luksuz da se igraju s pričama, glumcima i načinima snimanja. Ovo su filmovi iz 2018. Koji su vam sigurno promakli a koji skrivaju iznimno originalne scenarije!

 

I Kill Giants

Snimljen prema istoimenom romanu, film prati neobičnu djevojčicu Barbaru Thorson koja ima glavu u oblacima, zečje uši na glavi i čekić nordijskih bogova u svom ruksaku. Barbara se vidi kao neprijateljica i ubojica divova, koji zajedno s mnogim drugim fantastičnim stvorenjima dolaze na Zemlju, a ona je jedina koja nas može spasiti. Naravno, priča ima mnoge podtonove i sigurno će vas ostaviti pod velikim dojmom.

The Endless

100 postotno odobravanje kritičara na Rotten Tomatoes je gotovo nemoguće, ali ovaj film je imao navedenu ocjenu nakon premijere u travnju, no nažalost, brzo i nestao  s vidika publike. Kako i ne bi, kada je u isto vrijeme izašao apsolutni hit Johna Krasinskija A Quiet Place koji je već u prvom vikendu zaradio 50 milijuna dolara. The Endless je triler koji će vas ostaviti ukopane u sjedalima, s fokusom na braću Justina i Aarona, nekadašnjim pripadnicima NLO kulta iz kojeg su pobjegli. U njihovim životima se sve mijenja kada dobe zagonetni video od spomenutog bivšeg NLO kulta, a ono što slijedi, će vam uistinu “izvrnuti” percepciju trilera!

 

Lean on Pete

Ovom filmu je također pozornost oduzeo prvijenac Johna Krasinskog, ali su ga zato filmski kritičari nahvalili i nagradili mnogim festivalskim nagradama. Film prati petnaestogodišnjeg Charlija koji dolazi s ocem živjeti u Portland. Kako bi zaradio džeparac počne se brinuti za konja naziva Lean on Pete. Tamo se sprijatelji s vlasnikom konja i njegovim džokejom. Iako se čini kao simpatični lagani film, nemojte da vas premisa zavara. Kritičari su ovaj film nazvali “pričom o preživljavanju koja će vas zauvijek pratiti”, “srcedrapajućim prikazom marginilizirane Amerike” i “filmom koji će vas protresti do srži”.

Gemini

Neo-noir triler u kojim nikada neće biti sigurni oko pravih namjera glavnog lika! Jill LeBeau je asistentica it holivudskoj djevojci Heather Anderson. Jedne večeri, Jil pronađe Heather mrtvu u njezinoj vili, i odluči razotkriti misterij njezinog ubojstva. Na tom putu se susreće s vlastitim demonima, ali i mnogim sumnjama da je zapravo ona ta koja je kriva za smrt holivudske miljenice!

Bomb City

Bomb City je briljantan nezavisni film snimljen prema stvarnom slučaju deventaestogdišnjeg Briana Deneke, punkera koji je ubijen od strane svojih školskih kolega. Film prati Briana, punkom opsjednutog dječaka iz grada Amarillo u Texasu koji strši baš poput svoje frizure u tom malom konzervativnom gradiću. Na sreću, u gradiću još ima njemu sličnih, ali ipak ima više umišljenih igrača footballa iz njegove škole koji su ih uzeli na pik. Tenzije rastu i eksplodiraju na najgori mogući način s fatalnim posljedicama.