Početkom travnja, na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa pokrenuta je platforma Kino Europa Online (kinoeuropa.hr) za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu redovnog repertoara.

Putem ove online adrese možete po vrlo povoljnim cijenama pogledati neka od vrhunskih filmskih ostvarenja jer svakog tjedna na platformu stižu novi filmski naslovi. Jučer ih je stiglo čak deset od kojih smo mi odabrali polovicu kako ne biste morali razmišljati što gledati do kraja tjedna. Pronašli smo odličan film za svaki dan do kraja ovog tjedna.

Dvije vizualne rapsodije Paola Sorrentina

Paolo Sorrentino jedna je od najzanimljivijih figura u kinematografiji 21. stoljeća čiji je film Velika ljepota, oda Rimu, hedonizmu i umjetnosti, instantno postao filmski klasik kojemu se mnogi iznova vraćaju. Film koji je uslijedio nakon njega, Mladost, nastavlja sličan proces u kojemu njegovi glavni junaci premeću pitanja prošlosti, budućnosti i smisla života. Oba filma odlikuju izvrsne glumačke izvedbe i magični, očaravajući kadrovi u kojima živa i neživa materija funkcioniraju u savršenom skladu.

“Rasprskavanje”

Sorrentinov sunarodnjak, Luca Guadagnino, jednaku opčinjenost prirodom i lijepim, pretočava u svoj film Rasprskavanje (“A Bigger Splash”). Tilda Swinton, s kojom Guadagnino surađuje od svog prvijenca “Protagonisti”, fantastična je u glavnoj ulozi, a izuzetno je dojmljiv cijeli glumački ansambl koji uz nju čine još Ralph Fiennes, Michael Schoenaerts i Dakota Johnson.

“Sve što dolazi”

Još jednu vrhunsku glumačku izvedbu Isabelle Huppert donosi film Sve što dolazi, iskrena i intimna priča o ženi koja na vrhuncu svog intelektualnog, društvenog i obiteljskog života ostaje bez svega i mora početi iznova.

“Druga majka”

Drama-komedija “Druga majka” predstavlja južnoamerički kontinent u ovo odabiru. Ovaj brazilski film sjajno secira klasne odnose kroz priču o Val, ženi koja je život posvetila odgoju tuđeg djeteta i mora se suočiti sa svojom, sada već odraslom, kćeri.

 

 

Foto: Kino Europa