Danas se obilježava Dan žena, a zašto se ne bismo tom prilikom prisjetili dama s moćnim životnim pričama.

Nisu uvijek lijepe i nisu uvijek lagane te životne priče, ali dokaz su borbe, nezaobilaznog uspjeha i talenta, a često i tužnog kraja. Sve te priče imaju jedno zajedničko – karizmatične žene koje su tijekom života slijedile svoju intuiciju i put. Za večer koja je pred vama uživajte u ovim inspirativnim dokumentarcima.

“Jane Fonda u pet činova”

Oscarom nagrađena Jane Fonda osim što je glumica, bavila se i s mnogim drugim stvarima, od kojih su neke aktivizam i fitnes trenerica, ali živjela je životom obavijenim kontroverzama, tragedijama i transformacijama dok joj javnost nije uvijek bila naklonjena.

“What Happened, Miss Simone?”

Nominiran za Oscara, ovaj Netflixov dokumentarac nudi intiman i živopisan pogled u život legendarne Nine Simone, klasično školovane pijanistice koja je evoluirala u pjevačicu s vrhova glazbenih ljestvica te angažiranu aktivisticu za građanska prava.

“Jane”

Dokumentarac predstavlja život Jane Goodall, poznate primatologinje i prve osobe koja je 1960. godine proučavala život čimpanzi u divljinama Tanzanije. Od vizionarskog redatelja Bretta Morgena i s originalnom glazbenom podlogom svjetski priznatog skladatelja Philipa Glassa, film prikazuje zapanjujuće i dosad neviđene snimke revolucionarnog istraživanja čimpanzi karizmatične Jane.

“Whitney: Can I Be Me?”

Film “Whitney Can I Be Me” austrijskog redatelja Rudija Dolezala i britanskog dokumentarista Nicka Broomfielda baca novo svjetlo na umjetnost nekadašnje pop princeze i megazvijezde koja je izgubila bitku s ovisnošću.”Mogu li ja biti ja” iz naslova filma odnosi se na rečenicu koju je Whitney tijekom života izgovarala kao svojevrsnu mantru.

“Janis Joplin: Little Girl Blue”

Ovaj izvanredni dokumentarac oživljava paradoks Janis Joplin, istovremeno i nesigurne i drske glazbenice, s intervjuima starih članova benda, neviđenim audio i video zapisima, plus čitanjima iz Janisinih pisama koje je upućivala roditeljima. Nudi novo razumijevanje bistre, složene žene čiji su iznenađujući uspon i iznenadna smrt zauvijek promijenili glazbu.