S toplim vremenom probudila nam se želja za dugim šetnjama i obilascima muzeja vikendima.

Evo nekoliko ideja koje biste izložbe mogli obići tijekom vikenda koji je pred nama.

Ivan Kožarić u Rijeci

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ovog je tjedna otvorena izložba „Ivan Kožarić: Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji“, kojom se obilježava 100. obljetnica rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića (1921. – 2020.), a koja je ujedno i dio programske završnice programa Europske prijestolnice kulture. Izložba, koja se može razgledati do 4. srpnja 2021.g., predstavlja medijski raznolike radove Ivana Kožarića, odnosno crteže, skulpture, slike i tkanine nastale u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina, a ostvarena je u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti i obitelji Kožarić.

Ratko Petrić u Zagrebu

Ratko Petrić jedan je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je u gotovo 50 godina umjetničkog djelovanja ostvario obiman, raznorodan i osebujan opus. Možete ga razgledati sve do 23. svibnja u zagrebačkom MSU. Ovom retrospektivnom izložbom pod nazivom “Baciti istinu u lice!” javnosti je predstavljen prvi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa, od kojih se mnogi radovi izlažu po prvi put. Prikazano je oko 300 radova ovog intrigantnog i originalnog autora – skulpture, makete, plakate i tiskovine, radove na papiru te arhivska građa i multimedijski sadržaj.

Duška Boban u Splitu

Serija fotografskih diptiha “Zrno – 19” Duške Boban prvi je put predstavljena javnosti u sklopu online izložbenog projekta Pogled iznutra koji je splitska Galerija umjetnina inicirala za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna. U trenutku u kojem su pojmovi poput izolacije i distance počeli znatno mijenjati način na koji živimo i percipiramo svoju okolinu, Duška Boban je na novu situaciju reagirala kroz prizmu svoje dugogodišnje fotografske prakse usmjerene prema kritičkom promišljanju urbaniteta. No, autorica je ovog puta u fokus stavila trenutno najugroženiji segment grada – njegove stanovnike. Neki od njezinih motiva su prepoznatljiva arhitektura Radićevih nebodera na Spinutu i južne fasade bolnice na Križinama. S obzirom na to da je riječ o analognim fotografijama uvećanje njihova detalja je rezultiralo neoštrim, zrnatim prikazom ljudske figure koji na vizualno sugestivan način otvara novi narativ o odnosu čovjeka i njegove okoline. Izložba ostaje otvorena do 13. lipnja.

Strip u Osijeku

Izložba “NASTAVIT ĆE SE… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” sagledava stvaralaštvo stripa u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mreže unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici. Nastajući u početku na marginama novina kao sredstva masovnog komuniciranja, kombinirajući tekst i sliku, strip se, nerijetko, nalazio između izdavaštva, masovnih medija, književnosti, filma, slikarstva i dizajna s jedne, te između novinskih kuća, akademskih institucija i kontrakulturnih pokreta s druge strane. Postav pokazuje strip u Hrvatskoj od tridesetih godina do današnjih dana, s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje, a možete ga razgledati do 13. lipnja u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti.

Foto: PR