Samopoštovanje i samopouzdanje neraskidivo su povezani i utječu na naš svakodnevni život. Ove tri vježbe za samopouzdanje pomoći će vam vidjeti sebe u novom, pozitivnom svjetlu.

U nastavku vam pokazujemo praktične vježbe za jačanje samopoštovanja koje predlaže španjolska psihologinja i stručnjakinja Paola Graziano.

Što je samopoštovanje i kakva je njegova veza sa samopouzdanjem?

Samopoštovanje uključuje ukupnost osjećaja, misli, senzacija i stavova koje akumuliramo tijekom svog postojanja. Njegova složenost leži u varijabilnosti naših iskustava, koja utječu na to kako doživljavamo sebe u različitim vremenima. Ako imamo nisko samopoštovanje, vrlo je vjerojatno da nećemo imati vjere u sebe. U tim trenucima naše samopouzdanje bit će minimalno i to će utjecati na sve naše aktivnosti.

Zašto ponekad ne volim sebe?

Samopouzdanje nam se često predstavlja kao nešto što ili imamo ili nemamo. Zovemo ga “visoko” ili “nisko”, kao da je ravna linija. Međutim, ovaj pojednostavljeni pristup zanemaruje pravu dinamičnu i složenu prirodu samopoštovanja. Istina je drukčija – baš kao i svaki odnos u našim životima i odnos prema nama samima razvija se tijekom života. U djetinjstvu se tek počinje oblikovati zajedno sa svojim samopoimanjem i slikom o sebi. Rana iskustva, kao što su napuštenost, destruktivna kritika ili nedostatak ljubavi, mogu ostaviti značajan trag na našu samopercepciju.

Ključno je shvatiti da su faze samokritičnosti, faze u kojima o sebi mislimo loše, normalan dio životnog ciklusa. Umjesto da težimo stalnom visokom samopoštovanju i samopouzdanju, moramo priznati da naše emocije fluktuiraju, čak i ako, općenito, imamo dobro mišljenje o sebi. Dobra je vijest da u takvim situacijama postoje posebno osmišljene vježbe koje nam mogu pomoći da se nosimo s lošim periodima. Ove vježbe, preporučene za rad na samopoštovanju i samopouzdanju, pomažu vam da shvatite svoju važnost i prihvatite sebe. Važno je da radite na tome da prepoznate svoje snage i brinete o sebi. Ovaj dinamičan i praktičan pristup može biti put do jačeg samopoštovanja i samopouzdanja.

1. Lista prednosti:

Zabilježite na jednome mjestu komplimente koje vam često daju. Navedite sposobnosti i snage za koje vjerujete da ih posjedujete. Identificirajte situacije u kojima se osjećate ponosni na sebe. Razmislite o tim pohvalama i prednostima, zapitajte se koliko stvarno vjerujete svakoj pohvali. Što bi se promijenilo u vašem stavu kada biste ih u potpunosti prihvatili?

2. Samopoklon:

Napravite popis malih dnevnih radosti koje vas potiču da se brinete o sebi i mislite bolje o sebi. Svaki dan se nagradite jednom takvom aktivnošću. Ova vježba promiče brigu o sebi i samopoštovanje, podsjećajući vas na važnost ugađanja sebi u svakodnevnom životu.

3. Utješite se

Laicima se ova vježba može činiti čudnom, ali moderna psihologija je dokazala da one itekako utječu na naše mišljenje o sebi. Pokušajte sami sebi biti prijatelj i razgovarajte sa sobom kao s nekim tko ima ljubavi i suosjećanja za vas, tko vam oprašta pogreške i nesavršenosti. Napišite sebi pismo od ovog “ljubaznog mene” ili se barem pokušajte vidjeti kroz objektiv te osobe. Sve savjete i poruke utjehe koje biste ponudili drugima u toj situaciji, ponudite sebi. Vidite – niste tako loši. Ovom vježbom nastojite se povezati sa samim sobom na suosjećajan način, potvrđujući svoje emocije i nudeći si ljubazne savjete.

Foto: Pexels