Jubilarni, 10. Festival svjetske književnosti uskoro otvara svoja vrata u najljepšim prostorima grada Zagreba! Dom HDLU, Knjižara Fraktura i Botanički vrt ugostit će slavna imena svjetske i domaće književnosti tijekom možda najljepšeg doba godine u Zagrebu – početkom rujna: od 4. do 9. rujna.

Sjajni programi poput Razotkrivanja, Dvostrukog portreta i Okruglog stola ispreplest će najbolje naslove iz područja proze, poezije i publicistike, a za savršen dojam pobrinut će se najbolji voditelji, moderatori i prevoditelji. Autorice i autori iz čak četrnaest zemalja smjestit će se početkom rujna u Zagreb, između ostalih, Bernardine Evaristo, Dror Mišani i Milena Marković, a njihov zvjezdani status prate i sve nagrade koje su do sada osvojili. Bit će tu dobitnici nagrade Man Booker, Nagrade Goncourt, nagrade Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih.

Festival će otvoriti proslavljena hrvatska autorica Olja Savičević Ivančević, a o njezinu novom romanu “Ljeta s Marijom” s njom će razgovarati spisateljica Maša Kolanović. U Zagreb će doći i dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, zatim dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković, slavni i čitani izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Dror Mišani, ponovno će gostovati Mathias Énard i Karl-Markus Gauß, dolazi Katharina Volckmer, autoricu romana o promjeni spola, svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu “Djevica, supruga, udovica, kurva”, načitanijem u Sloveniji prošle godine, omiljeni Semezdin Mehmedinović razgovarat će o svom opusu s Markom Pogačarom, iz Nizozemske će doći Ernest van der Kwast.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Monique Roffey (@moniqueroffey)

O Danilu Kišu razgovarat će Đorđe Matić i Mark Thompson, svoje knjige predstavit će Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić, Saša Ilić i Nada Gašić. O tome zašto je Tito bez sumnje najvažnija povijesna osoba naših prostora diskutirat će njegovi biografi Marie-Janine Calic, Ivo Goldstein i Boris Rašeta. Svoje nove romane predstavit će Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Josip Mlakić, Davor Špišić i Ivana Šojat. Od pjesnika ćemo uz Đorđa Matića i Milenu Marković čuti Sanju Baković, Natašu Govedić i Kolumbijca Georgea Marija Angela Quintera. Učenici zagrebačkih gimnazija opet će razgovarati sa suvremenim piscima; ove će godine to biti Monika Herceg, Josip Mlakić i Ivica Prtenjača.

O svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev, dok će Festival zatvoriti Slavenka Drakulić razgovorom o svojoj novoj knjizi eseja “Rat je uvijek isti”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mladinska knjiga (@mladinskaknjiga)

Svi programi festivala su za posjetitelje besplatni – upišite u svoje kalendare datume festivala, jer tih nekoliko dana festivala donose ne samo odličnu književnost, već i mogućnost da u živo poslušate autore, da razgovarate s njima i da poslušate neke od naintrigantnijih mislilaca i spisatelja današnjice.

Fotografije: Unsplash, @mladinskaknjiga, @moniqueroffey,