Rijetko tko ne voli kruh. Bilo da je iz navike ili jednostavno uživate u okusima kruha i peciva, probajte si napraviti nešto zdraviju alternativu. Nina Stojanov na svom blogu donosi odličan recept
Igrajući se i eksperimentirajući s brašnom, možemo imati razne kvalitetne zalogaje hrane.
Zato je i odlična ideja ponekad miješati dvije različite vrste brašna. Nakon ovoga kruha, shvatila sam kako se dobro mogu slagati heljda i pir. Heljda je biljka koja inače ne sadrži gluten i ima izrazito intenzivan okus, dok pirovo brašno sadrži gluten, ali je prepuno hranjivih sastojaka, vitamina i minerala. Osobama koje ne smiju koristiti gluten, savjetujem da umjesto pirovog brašna koriste neko drugo. Spojivši ove dvije vrste brašna, dobit ćete kruh koji ljubiteljima ovakve hrane može biti itekako predivan doručak. Uz omiljeni namaz, uživajte u svakoj kriški ovog kruha. Poseban je!
U nastavku pročitajte sastojke i recept.
Sastojci
- 180 g heljdinog brašna Farina speciale
- 180 g pirovog brašna Farina speciale
- 1 velika jabuka
- 2 žlice meda
- 120 ml vode
- Prstohvat soli
- 1 žličica sode
Priprema
U posudu stavite brašno heljde i pira, te mu dodajte sol i sodu. Jabuku ogulite i očistite, zatim ju naribajte i dodajte brašnu. Dodajte med i vodu. Dobro sve izmiješajte i sjedinite.
Kalup obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu u kalup. Pecite na 180 °C oko pola sata!
Kada je kruh pečen i nakon što ste ga izvadili iz pećnice , ostavite ga tako u kalupu dok se ne ohladi. Dobar tek!