
Ako volite “mazive” zalogaje, ali pokušavate jesti laganije, domaće paštete na bazi zdravih sastojaka idealna su ljetna opcija opcija.
Za razliku od klasičnih pašteta koje često sadrže puno masnoće i aditiva, ove verzije donose kremastu teksturu, bogat okus i nutritivnu vrijednost. Isto tako, brzo se pripremaju, lako kombiniraju i savršene su za doručak, snack ili laganu večeru.
U nastavku donosimo tri zdrava i jednostavna recepta!
Pašteta od tune i grčkog jogurta
- 1 konzerva tune u salamuri
- 3 žlice grčkog jogurta ili skyra
- 1 žličica senfa
- sok od pola limuna
- sol, papar po želji
- nasjeckani kapari ili svježi peršin
Priprema:
Tunu vilicom usitniti i pomiješati s jogurtom. Dodati senf, limun, začine i po želji kapare. Sve dobro izmiješati ili kratko blendati za kremastiju teksturu.
Pašteta od pečene paprike i sira
- 1 pečena crvena paprika
- 2 žlice grčkog jogurta ili skyra
- 50 g svježeg sira (ili feta sir za jači okus)
- 1 žličica maslinovog ulja
- češnjak u prahu ili svježi
- sol, papar
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i izmiksati dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite gušću teksturu, smanjite količinu jogurta.
Pašteta od avokada i jogurta
- 1 zreli avokado
- 2 žlice grčkog jogurta ili skyra
- sok od pola limete ili limuna
- prstohvat soli
- malo čilija ili papra po želji
- svježi korijander ili peršin
Priprema:
Avokado zgnječiti vilicom i pomiješati s jogurtom. Dodati limun, začine i svježe bilje. Poslužiti odmah, a odlično ide uz tostirani kruh ili kao dip uz povrće.
Foto: Unsplash, Pexels