Godina 2022. bit će bogata i ispunjena zanimljivim izložba koje nestrpljivo iščekujemo. U nastavku vam donosim pregled za Zagreb, Rijeku, Osijek i Pulu

Početak godine uvijek nam donosi zatišje na umjetničkoj sceni jer se u našim galerijama i muzejima rade planovi i dogovori oko novih suradnji i postava. I dok se nove izložbe pripremaju na veliko, ja sam trenutak iščekivanja iskoristila da saznam koja će nam to umjetnička događanja ispunjavati slobodno vrijeme i biti odlična prilika za druženje i učenje s obitelji i prijateljima. 

Muzej grad Zagreba

Zagrebačka filharmonija  150+

Stotinu i pedeseta obljetnica djelovanja Zagrebačke filharmonije bit će predstavljena u Muzeju grada Zagreba Zagrepčanima i svim ljubiteljima glazbe, gdje će se moći razgledati na stotine plakata, kazališnih objava, memorabilija, fotografija s pozornica i izvan njih, nagrada i diskografskih izdanja, snimaka koncerata te još mnogih drugih eksponata i raznih zapisa. Ova će izložba biti odlična prigoda za prisjećanje na znane i manje poznate događaje, na nastupe i na umjetnike. U Filharmoniji su kroz povijest djelovale tisuće glazbenika, dirigenata, muzikologa i scenskih radnika koji su kroz stoljeće i pol davali osobne doprinose stvaranju čarolije glazbe, a priču o njima moći ćemo pogledati od travnja ove godine. Autorica ove izložbe je Marina Perica Krapljanov, viša kustosica.

Dirigentski štapići_Zbirka Ivana pl. Zajca MGZ
Dirigentski štapići, Zbirka Ivana pl. Zajca
Zagrebačka filharmonija
Zagrebačka filharmonija

Sljeme – prva tvornica kofera i kožne galanterije

Sljeme – prvu tvornicu kofera i kožne galanterije osnovao je 1921. Samuel Gati (1887. – 1944.) majstor-kovčezar koji je zanat izučio u Budimpešti. Godine 1920. s obitelji se preselio u Zagreb gdje je sljedeće godine u Medulićevoj ulici osnovao Sljeme, prvu i najveću tvornicu kofera u tadašnjoj državi. U tvornici su djelovali majstori kovčezari, torbari, rukavičari, tapetari koji su proizvodili kožne, drvene i platnene kofere te svu torbarsku, galanterijsku i sportsku kožnu robu. Od lipnja 2022. godine, povodom 100. godišnjice osnutka tvornice, moći ćemo pogledati izložbu i podsjetiti se na najznačajnijeg proizvođača kofera i kožne galanterije u razdoblju između dva svjetska rata.

Motor Zagreb - Sljeme oglas

Damska torbica - izložba Sljeme
Damska torbica
Kofer za šešire
Kofer za šešire

 

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Stroj u vrtu

Izložba Stroj u vrtu skrenut će nam pozornost na motive i teme povezane s tehnološkom modernizacijom društva, a koji se pojavljuju u djelima hrvatskih umjetnika od početka 20. stoljeća do danas. Izložba je koncipirana na temelju umjetničkih djela koja se nalaze u zbirci Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, ali je organizirana tako da naglašava utjecaj društvenih zbivanja na umjetnost i potrebu da se umjetnost prošlih razdoblja aktualizira u vremenu u kojemu kao publika živimo i djelujemo. U hrvatskom slikarstvu, skulpturi i grafici 20. stoljeća, motivi strojeva i industrije nisu brojni, pa kada se pojave predstavljaju osobite znakove koji podjednako upućuju na umjetničku inovaciju i na društveno-ekonomsku situaciju.

Anka Krizmanić: Radničko predgrađe (Nova Ves), 1912. MG – 5907 (Foto: Goran Vranić ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti Zagreb)
Anka Krizmanić: Radničko predgrađe (Nova Ves), 1912. MG – 5907 (Foto: Goran Vranić ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti Zagreb)

Izvor Pende: Nove slike

Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 17. veljače do 17. travnja 2022. javnosti predstavlja ciklus slika dubrovačkog umjetnika Izvora Pende. U autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, ravnatelja NMMU, izložba će pokazati tridesetak recentnih umjetnikovih radova. Riječ je o koloristički snažnim apstraktnim uljima velikog formata.

Izvor Pende, Diabolic II., 2018. 190 x 270 cm (Foto: © Boris Cvjetanović )
Izvor Pende, Diabolic II., 2018. 190 x 270 cm (Foto: © Boris Cvjetanović )

Transformacija drva – od moderne do suvremenosti

Izložba Transformacija drva – od moderne do suvremenosti, koju Nacionalni muzej moderne umjetnosti predstavlja u ljeto 2022., apostrofira značaj drveća i šuma za opstojnost samog čovjeka kao i njegov odnos spram prirode. Autorica izložbe Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica, za prezentaciju u postavu odabrat će šezdesetak djela hrvatskih umjetnika iz zbirke NMMU koji otkrivaju začudne forme drva kao iskonskog prirodnog materijala u bezbroj njegovih transformacija oblikovanih u proteklih stotinu godina.

Miroslav Šutej Bum-Bum, 1968. drvo 210 x 137 x 116 cm MG-4160 Foto Goran Vranić ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti Zagreb
Miroslav Šutej, Bum-Bum, 1968. drvo, 210 x 137 x 116 cm. MG-4160 (Foto: Goran Vranić ©Nacionalni muzej moderne umjetnosti Zagreb)

Tehnički muzej Nikola Tesla

140 godina telefona u Zagrebu

U drugoj polovici veljače u Tehničkom muzeju Nikola Tesla bit će otvorena izložba 140 godina telefona u Zagrebu. Izložbom se obilježava jubilarna obljetnica izgradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881. godine. S više od stotinu izloženih različitih telefonskih aparata i centrala iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i HT muzeja bit će prikazan povijesni i tehnološki razvoj javne telefonije u Zagrebu tijekom kojeg je telefon od tehnološke novotarije rezervirane za imućne postao neizostavni uporabni predmet bez kojeg je nezamisliva današnja svakodnevica.

Telefonistice na radu u Jurišićevoj 1955.
Telefonistice na radu u Jurišićevoj 1955. godine

Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu

U lipnju ćemo u Tehničkom muzeju Nikola Tesla moći pogledati izložbu Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu, koja će predstaviti povijest žena – vatrogaskinja u Hrvatskoj od 1930-ih godina kada je u sklopu đakovačkog DVD-a osnovan zaseban odred samaritanki pa sve do danas. Poseban naglasak bit će na uključivanju žena u vatrogastvo u sklopu tvorničkih DVD-ova. Izložba će se realizirati kroz međumuzejsku suradnju Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva te će uključivati predmete i dokumentaciju iz zbirki obaju muzeja.

Samaritanski odjel DVD Đakovo, 1930-e (Muzej hrvatskog vatrogastva)
Samaritanski odjel DVD Đakovo, 1930-e (Muzej hrvatskog vatrogastva)

Galerija Klovićevi dvori

Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903.

U Galeriji Klovićevi dvori otvara se dugoočekivana i pripremana izložba iz ciklusa Vlaho Bukovac u Europi, povodom obilježavanja stote obljetnice Bukovčeve smrti. Izložba će u kronološkom slijedu predstaviti život i djelo velikog slikara Vlahe Bukovca, dubinski će analizirati brojne epizode Bukovčeva života te njihov utjecaj na stvaralaštvo. Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija diljem Hrvatske i susjednih zemalja, a posjetitelji će imati prilike upoznati Bukovčev rad kroz njegove brojne, dosad nepoznate, slike. Autorice ove izložbe su Petra Vugrinec i Lucija Vuković, a Galerija svoja vrata za javnost otvara 18. veljače 2022. godine.

Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903.

Pet ćutila, predložak, 1897., ulje na platnu, privatno vlasništvo
Pet ćutila, predložak, 1897., ulje na platnu, privatno vlasništvo

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

36. salon mladih

Najveća i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, 36. salon mladih, ove će se godine održati od 20. travnja do 19. lipnja 2022. u Meštrovićevom i Francuskom paviljonu te brojnim drugim lokacijama. Autori ovogodišnjeg izdanja, pod nazivom Parazit, su Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović, kustoski kolektiv KUĆĆA. Autori će naglasak staviti na radove “koji svjesno djeluju u polju privatnog i javnog, koji propituju ulogu umjetničkog stvaralaštva danas, koji istražuju nove oblike samoorganizacije – teoriju pretvaraju u praksu, ideju u stvarnost.”

36. salon mladih - HDLU

Galerija Kortil Rijeka 

Ni stijega ni bijega

Izložbom kustosa Marijana Špoljara Ni stijega ni brijega, u suorganizaciji s umjetničkom agencijom Kopart iz Rijeke, galerija Kortil obilježit će svojih prvih 25 godina djelovanja. Iz velike skupine autora koji su samostalno izlagali u galeriji Kortil, Špoljar je izdvojio petnaestak slikara i kipara čiji je stalni i primarni interes – čovjek i njegov svijet. Na izložbi, koju će publika moći posjetiti tijekom ožujka, predstavit će se radovi sljedećih autora: Ivo Šebalj, Jože Ciuha, Matko Vekić, Zlatko Kauzlarić Atač, Marija Ujević, Zlatan Vrkljan, Ivo Prančić, Dražen Trogrlić, Gordana Kovačić, Slaven Macolić, Antun Vrlić, Vladimir Gašparić Gapa, Fulvio Juričić i Bojan Šumonja.

La Grande Bellezza

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, u sklopu manifestacije Dani talijanske kulture, Galerija Kortil će tijekom travnja ugostiti izložbu La Grande Bellezza. Izložba je nastala u suradnji s Museo dell’automobile iz Torina i primarno prezentira povijesni razvoj dizajna u području talijanske automobilske industrije. Dizajnerica postava je Flavia Liggi. Na izložbi će biti predstavljeni projekti CISITALIA 202, Ferrari 512S, Lancia Beta Montecarlo, Citroën DS, Alfa Romeo Giulietta Spider, uključujući i predstavljanje legendi dizajna i fotografije, poput Giugiara i  Giorgia Bellie. U galeriji Kortil moći ćemo vidjeti tehničke crteže, modele, fotografije, gigantografije, arhivske fotografije, reprodukcije skica, videa, te originalne modele automobila.

Muzej likovnih umjetnosti 

Mrtva priroda

Krajem veljače 2022. godine u Muzej likovnih umjetnosti bit će otvorena izložba iz  fundusa pod nazivom Mrtva priroda. Izložba je druga u nizu tematskih izložbi koja predstavlja jedan do sada neobrađeni ciklus, obrađujući, istražujući, revalorizirajući i na samom kraju prezentirajući fundus Muzeja likovnih umjetnosti u kojem se nalazi 118 djela tematike mrtve prirode. Ukupno je 66 autora, djela su raspoređena u muzejskim zbirkama slikarstva, crteža te grafike. Vremenski raspon u kojem djeluju  autori obuhvaća tri stoljeća, od 19. stoljeća do suvremenog doba.

Vladimir Filakovac, Mrtva priroda, 1920.
Vladimir Filakovac, Mrtva priroda, 1920.

XIV. Memorijal Ive Kerdića – Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike

U srpnju 2022. godine otvara se XIV. Memorijal Ive Kerdića – Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike, nacionalna smotra koja trijenalno predstavlja dvije vrlo specifične, uske likovne discipline unutar polja umjetnosti kiparstva kojima se u Hrvatskoj bavi razmjerno mali broj umjetnika. Ovogodišnji memorijal predstavlja se samostalnom izložbom kroz recentni umjetnički rad akademskog kipara Janka Petrovića. Memorijal Ive Kerdića donosi pregled recentnog stvaralaštva, na nacionalnoj razini, koji će kao umjetnička priredba dati reprezentativan pregled suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike.

HUiU

Marija Gradečak: Mala Mica, dizajnerica

Mala Mica, dizajnerica je slikovnica za djecu, koju je objavio nakladnik Profil, a istoimeni projekt obuhvaća razvoj dizajnerskih proizvoda te edukacije za djecu. Ova slikovnica autorski je prvijenac Marije Gradečak, koja maštoviti svijet dizajna interijera u ovoj priči donosi u rimi, stihovima i razigranim ilustracijama, uz koje se sjajno zabavlja, ali i uči. Izložba će nas uvesti u priču o Maloj mici i dizajnerici Mariji Gradečak, koja nam na edukativan način prenosi pozitivnu sliku o komunikaciji i važnosti svih sudionika u kreativnom procesu uređenja jednoga stana.

Knjiga Mala mica dizajnerica Knjiga Mala mica dizajnerica

 

Ivana Mrčela: It is time to set them free

Prostorna ilustrativna instalacija It is time to set them free bavi se temom oduzimanja slobode manjim i nemoćnim bićima. Svake godine se na tisućama malih sisavaca provode eksperimenti, a zečevi su među životinjama koje se najviše koriste u tu svrhu iz praktičnih razloga: mali su i pitomi, lako je njima rukovati, relativno su jeftini za održavanje te se brzo razmnožavaju stvarajući tako nove ispitanike. Nastojeći izazvati i potaknuti željeni događaj, autorica stvara zečeve na mediapanu koje oslobađa kaveza. Oni prividno poskakuju po izložbenom prostoru, u iščekivanju otvorenih vrata koja im pruže slobodu od kontinuiranih patnji skučenih laboratorijskih kaveza.

Ivana Mrčela: It is time to set them free

Foto: Muzej grada Zagreba, Nacionalni muzej moderne umjetnosti (Goran Vranić, Boris Cvjetanović), Tehnički muzej Nikola Tesla, Galerija Klovićevi dvori, HDLU, Galerija Kortil Rijeka, Muzej likovnih umjetnosti, HUiU