Iako vikende volimo provoditi u udobnosti vlastitog doma, isto tako volimo provesti vrijeme i na kvalitetnom izletu. Kad kažemo kvalitetan izlet, mislimo na onaj koji uključuju lijep i ugodan krajolik, bogatu gastro ponudu te pokoju kulturnu znamenitost

Kad je riječ o vinskom turizmu u Hrvatskoj, Istra je zasigurno jedna od najprivlačnijih destinacija za hedoniste, no i ostatak zemlje krije brojne vinarije koje vrijedi otkriti. Iako ste možda već upoznati s nekima od najpoznatijih imena, mi smo odlučili okupiti neke od naših omiljenih vinarija iz različitih regija u mini vodiču.

ROSSI winery & distillery

Do 80-ih godina 20. stoljeća, vinarstvo je postalo glavna djelatnost obitelji Rossi. Proizvodili su veće količine vina koje su bile tražene u Sloveniji zbog porasta potražnje za kvalitetnim istarskim vinima. Ulaskom u novi milenij i pod motom “nije bitna kvantiteta, nego kvaliteta”, Rossi je strateški uložio u inovativne tehnologije i brendiranje svojih proizvoda. Cilj im je stvoriti vina i destilate vrhunske kvalitete i pozicionirati ih u vrh premium segmenta na domaćem i stranom tržištu. Tako je danas obiteljski brend Rossi postao sinonim za kvalitetu vina i destilata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinarija ROSSI (@rossi_winery)

Vinarija Tomac

Godine 1988. obitelj Tomac napušta stočarstvo i potpuno se posvećuje vinogradarstvu, uz ratarstvo kao dodatnu djelatnost. Sadnjom novih vinograda i izgradnjom podruma s kušaonom vina, stvaraju temelje za današnju prepoznatljivu vinsku priču. Od 1990. vina pune u boce pod vlastitom etiketom Tomac & Bajda, a osim mirnih vina poput Zelenca, Rajnskog rizlinga, Sauvignona i mješavine “Vila Barica”, ističu se i pjenušcem TomBa, proizvedenim klasičnom metodom. Danas, u srcu Plešivice, regije poznate po pjenušavim vinima, vinarija Tomac objedinjuje tradicionalni i biodinamički pristup, nudeći vina koja s puno karaktera prenose duh plešivičkog terroira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomac winery (@tomacwinery)

Vinarija Damjanić iz Fuškulina pokraj Poreča temelji se na vinarskoj tradiciji koja započinje još početkom 18. stoljeća s obitelji Jurković. Njihova vina su već 1920-ih i 1930-ih godina osvajala prestižne nagrade, uključujući zlatnu medalju u Parizu. Danas tu priču nastavlja mladi enolog Ivan Damjanić, koji s 10,5 hektara vinograda i suvremenim podrumom proizvodi raznoliku paletu vina. Poseban naglasak stavlja na Malvaziju Istarsku i autohtonu Borgonju, a vinarija kombinira tradiciju s modernom tehnologijom. Posjetiteljima nude i stručno vođene degustacije, s naglaskom na istarski terroir i eleganciju u čaši.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Damjanic Wines (@damjanic_wine)

Vinarija Matuško 

Iako obitelj Matuško ima dugu vinogradarsku tradiciju, prvi koraci u profesionalnoj proizvodnji vina započeli su 1997. godine u maloj vinariji u Potomju. Vođeni ljubavlju prema zemlji, znanjem i poštovanjem tradicije, obitelj je s vremenom izgradila prepoznatljiv brend koji spaja iskustvo, edukaciju i osobni pristup. Danas je Vinarija Matuško, smještena na sunčanim padinama Pelješca, sinonim za vrhunska crna vina od Plavca Malog, a posebno se ističe Dingač; snažno i kompleksno vino koje je steklo priznanja i izvan granica Hrvatske. Uz crna vina, vinarija nudi i bijela, rosé, kao i vlastito maslinovo ulje. Posjetitelji mogu uživati u degustacijama u autentičnom ambijentu među vinogradima, gdje se tradicija i gostoljubivost stapaju s mediteranskim ugođajem.

Od davne 1891. godine, vino iz amfora postalo je kruna truda vinarije smještene na sjeverozapadu istarskog poluotoka. Na nadmorskoj visini od 275 metara, s pogledom koji se proteže do Alpa, Dolomita i prekrasnog zelenila netaknute prirode, vinarija proizvodi vina koja su prava slika i duh lokalnog kraja. Malvazija istarska i teran, proizvedeni s posebnom pažnjom, dobivaju novu dimenziju zahvaljujući produženoj fermentaciji u amforama, gdje vino ostaje do kasnog proljeća bez uklanjanja taloga. Vinogradi se prostiru na brežuljku Štancija i u okolici vinarije na lokaciji Kanedolo kod Momjana, gdje glinena zemlja bogata laporom vinima daje jedinstvene karakteristike. Vinarija Kabola nudi četiri paketa degustacije, prilagođena individualnim željama posjetitelja. Svaka degustacija traje do 60 minuta, ovisno o odabranom paketu, pružajući gostima priliku da osjete bogatstvo okusa Kabolinog vina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kabola winery | since 1891 (@kabolawinery)

Vinarija Kutjevo  

Vinarija Kutjevo, smještena u srcu Zlatne požeške kotline, nosi titulu najstarije hrvatske vinarije s tradicijom dugom gotovo osam stoljeća. Njezin povijesni podrum iz 13. stoljeća svjedoči o dubokim korijenima vinske kulture ovog kraja, dok etikete koje danas izlaze iz vinarije osvajaju domaće i svjetske vinoljupce. Iako je najpoznatija po svojoj kristalno-zlatnoj Graševini, prepoznatljivoj po svježim voćnim notama i blagoj kiselosti, Kutjevo nudi i impresivan izbor drugih sorti poput Rajnskog Rizlinga, Chardonnayja i Pinot Noira. Degustacije vina u autentičnom ambijentu starog podruma idealan su način da se doživi spoj bogate povijesti, jedinstvenog terroira i slavonske gostoljubivosti.

Meneghetti Wine Hotel & Winery

Nakon što je Istra pripojena Austro-Ugarskoj, gospodin Meneghetti iskoristio je blizinu vojne postaje kako bi započeo proizvodnju hrane i vina, opskrbljujući vojnike i časnike te stvarajući imanje s vinogradima, maslinicima i stajama. Godinama kasnije, napušteno imanje 2000. otkrivaju Miroslav Plišo i Romana Kajfež te ga obnavljaju s posebnom pažnjom prema tradiciji i luksuzu. Danas poznata kao Meneghetti Wine Hotel & Winery, ova elegantna istarska oaza nudi vrhunska vina i maslinova ulja, luksuzni smještaj, restoran i potpuni mir u prirodnom okruženju. S 58 raskošno uređenih soba i članstvom u lancu Relais & Châteaux, Meneghetti je postao sinonim za tišinu, eleganciju i istinsku posvećenost detaljima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Meneghetti Wine Hotel & Winery (@meneghetti_istria)

 Foto: Instagram, Unsplash