Kremast, citrusan i s daškom talijanskog šarma, limoncello sladoled nije samo savršen desert za tople dane već je i prava Instagram zvijezda kad se posluži na pravi način

Ako ste ovih dana pretraživali ideje za ljetne deserte, velika je vjerojatnost da vam je za oko zapeo viralni sladoled poslužen u izdubljenom limunu. Osim što izgleda neodoljivo, ovaj desert donosi savršen spoj osvježavajućeg okusa i atraktivne prezentacije. Riječ je o varijanti poznatog Gelato Frutto Limone, deserta koji se već godinama poslužuje u južnim dijelovima Italije, osobito na Siciliji i Capriju.

Međutim, ovakvu deliciju nije nikakav problem pripremiti kod kuće te vam za to u nastavku donosimo recept za limoncello varijantu!

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag (min. 30 % masti)
  • 1 konzerva (cca 400 ml) zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 100 ml limoncella
  • limunova korica (sitno naribana)
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 4 do 6 većih limuna

Priprema:

  1. Prvo se pripreme limuni za serviranje; odreže im se gornji dio (kao “poklopac”) i pažljivo se izdube unutrašnjosti (koje se mogu iskoristiti za limunov sok u receptu). Tako dobiveni limuni ostave se u hladnjaku da bi bili hladni i spremni za punjenje.
  2. Za sladoled; slatko vrhnje umuti se u čvrst šlag. U drugoj zdjeli pomiješa se kondenzirano mlijeko, limoncello, naribana limunova korica i limunov sok. Smjesa se zatim pažljivo pomiješa sa šlagom laganim pokretima da bi ostala prozračna. Sve se prebaci u posudu i zamrzne na minimalno šest sati, a idealno preko noći.

Posluživanje:

Nakon što sladoled postigne željenu teksturu, žlicom se puni u prethodno izdubljene i rashlađene limune. Svaki se “poklopi” gornjom koricom i po želji dekorira listićima mente.

Foto: Instagram, Unsplash