Čini nam se da kvizaška scena nikad nije bila popularnija kao protekle dvije godine. Doživjela je takav boom da su se kvizovi igrali svaki dan u tjednu, u pubu, na team buildinzima, božićnim domjencima, Europskom trgu, kvartovskom kafiću, a sada i – online

Ako ste mislili da je tako nešto nemoguće, nemojte imati razinu vizije hrvatske birokracije – kvizaši su se isti čas dosjetili kako digitalizirati kvizove. Neki se služe Facebook inboxima, neki Google docsima, ali vremensko ograničenje i dalje postoji, kao i činjenica da su kvizaši uvijek barem korak ispred svakog načina varanja kojeg se igrači ingeniozno sjete (!). “Stalno apeliramo na igrače da ne guglaju, jer to nije poanta igre. Mislim da se većinu vremena većina njih toga drži, ali nekad se sigurno poskliznu, vidi se da su rezultati svima bolji, no i bolje da je tako, zabavljamo se.”  kaže nam naša sugovornica Ana Štokalo, tajnica Hrvatskog kviz saveza, kojoj smo se morali obratiti, kao sramežljivi amateri tek s pokojim kvizaškim izletom, kako bismo došli do njezine iscrpne liste.

Za početak smo odabrali njih 11 za koje smo sigurni da bi vam se sviđalo zaigrati. Samo kliknite na naziv onog koji vas zanima i odvest ćemo vas u bespuća online preispitavanja i vrednovanja vašeg znanja od strane nepoznatih ljudi.  

Kviz petkom 

“Zadnjih par vikenda, online verziju kviza koji se inače igra u zagrebačkom SC-u igralo je preko 100 timova iz cijele Hrvatske. Zanimljivo je da ga svaki petak sastavlja drugi tim koji se prijavi, potpuno dobrovoljno.”  kaže nam super simpatična Ana.

Također smo od organizatora “Kviza petkom” saznali da će početkom svibnja Morana Zibar, Krešimir Sučević Međeral, Mladen Vukoprepa i Dean Kotiga u sklopu “Kviza petkom” održati online kviz! Obavezno ih pratite za nove informacije!

Kviz u Vintage Industrial baru

Na ovom kvizu vas svakog utorka čeka prava kvizna zabava, ali i jaka konkurencija satkana od čak preko 60 ekipa. No ne brinite, u dobrim ste rukama, jer kviz vodi iskusna kvizašica Petra Lypolt.

Mr. Knowledge 

Na ovom kvizu je čak moguće osvojiti nagradu “…ali ne po poretku, nego biraju dobitnika nagrade. Mislim da su tako doskočili činjenici da zbilja teško sada možemo kontrolirati guglanje. 7. travnja  su imali čak 304 osobe koje su igrale kviz!” objašnjava nam Ana. 

Kviz u Tik Taku

Svake subote na šarenom kvizu u Tik Taku očekuju vas pitanja provjerenih kviznih sastavljačica Petre Lypolt i naše sugovornice Ane Štokalo, koja i vodi kviz. 

 Kvizopija Sisak 

Kvizopija je popularni sisački kviz čiji su se posjetitelji vrlo brzo preselili u digitalne kvizaške sfere, a Kvizopija svojim pratiteljima zahvali na način da ih počasti novim setom pitanja gotovo svaki dan. 

 Zadarski pub kviz 

Kada nije besplatan, ovaj kviz odradi humanitarku – pa je tako baš prošli tjedan napravio humanitarni kviz za Opću bolnicu Zadar. No ove subote kviz se igra čisto iz zabave: 40 pitanja i 40 glazbenih podloga, do pet igrača, a odgovore šalje kapetan u Google obrazac. Zapratite ih!

Splitska kviz scena

Dok ste prije u ovoj grupi mogli na jednome mjestu na internetu pronaći podatke o svim splitskim kvizovima, sada možete pronaći koji se popularni splitski kvizovi održavaju online i kako im možete prisustvovati.

KRiP kviz 

KRiP (kvizaška razbibriga i piće) projekt je zagrebačke pubkvizaške scene koji je pokrenula profesionalna i predana ekipa s dugogodišnjim iskustvom organizacije i kreacije kvizaškog programa u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske. S obzirom na to da su trenutno spriječeni organizirati klasične kvizove, objavljuje kvizne stotke koje se munjevito prošire među kvizaškim ljubiteljima.

Kvizazimut

Jedan od prvih kvizova u Hrvatskoj i svakako jedan od najpopularnijih u Šibeniku – Pub kviz u Azimuta, stalni je program Azimuta na tjednoj ili dvotjednoj bazi. S obzirom na trenutnu pauzu, sada održavaju Ostani doma kvizove koje možete pronaći na njihovom Facebook profilu. 

Kvizoljupci Zlatne doline

I Požega svog sudionika za trku u online kvizovima ima! U njihovoj Facebook grupi pronaći ćete kratke kvizove različite tematike koje mogu s članovima grupe podijeliti svi koji su zainteresirani slagati pitanja, a periodika objave kvizova zadovoljit će svakog strasnog kvizoljupca.

Osječka pub kviz scena

Zapratite ovu grupu i svaki dan ćete moći naletiti na specifičan kviz koji kvizaši slažu sami na ovoj web-stranici, ali će svakako podijeliti i kada se održava “Ostani doma” verzija nekog popularnoga osječkog kviza. 

+

Bonus runda kvizova za istražiti!

Casper

PubquiziNG

Cultni kviz

Chill out 

Kvizna večer by Darac.

A za bildanje kondicije, istražite repozitorij pitanja udruge “Hrvatski kviz savez”.

Fotografija: Guliver/Getty Images