Iako vikende volimo provesti u kuhinji isprobavajući nove ukusne recepte, topli sunčani dani ne dozvoljavaju nam da više toliko budemo kod kuće i vrijeme uglavnom provodimo na otvorenom. Stoga su brzi, a ukusni recepti idealna opcija – pogotovo kad je riječ o slatkišima.

Tiramisu kolač mnogima je omiljena slastica, a nešto jednostavnija i brža verzija u čaši naš je favorit ovog vikenda. Naime, radi se o preukusnoj varijanti koja je ujedno i osvježavajuća, stoga nema baš nikakvog razloga da je već danas ne isprobate.

Kako bi vam to pošlo za rukom, u nastavku potražite što vam je sve potrebno!

Sastojci:

  • 250 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 ml jake crne kave (ohladiti)
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • paket piškota
  • kakao prah za posipanje
  • 1 čašica amaretta ili ruma
  • ekstrakt vanilije (po želji)

Priprema:

  1. Skuhajte jaku crnu kavu, zasladite po želji, dodajte amaretto ili rum te ostavite da se ohladi.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir sa šećerom u prahu i malo ekstrakta vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli, izradite slatko vrhnje do čvrstog, a zatim ga umiješajte u mascarpone smjesu dok ne dobijete jednoličnu i glatku kremu.
  3. Piškote umočite u ohlađenu kavu, ali pazite da ne budu previše natopljeni kako se ne bi raspali. Na dno svake čaše stavite sloj natopljenih piškota.
  4. Preko piškota ravnomjerno rasporedite sloj kreme od mascarponea te ponovite postupak slojevitog raspoređivanja piškota i kreme dok ne napunite čaše, završavajući kremom na vrhu.
  5. Prije posluživanja posipajte kakao u prahu i stavite desert da se ohladi u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja.

Dobar tek!

Foto: Unsplash, Pexels