
Gastro blogerica Christina Marsigliese, poznata po svojim odličnim receptima, ovog puta donosi savršenu interpretaciju klasičnog tiramisua u obliku torte
Ova tiramisu torta spaja blagu aromu vanilije i bogat okus kave u mekanom biskvitu koji se, nakon pečenja, natapa sirupom od kave za dodatnu sočnost. Na vrh dolazi slasna krema od koja uravnotežuje okuse i daje laganu završnicu. Iako recept ima više koraka i traži malo strpljenja, uz praćenje uputa rezultat će biti torta koja izgleda atraktivno, ima savršeno izbalansirane okuse i lako može postati zvijezda svake proslave. Idealna je za ljubitelje kave i one koji žele isprobati nešto drukčije od klasičnog tiramisua.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
Biskvit od vanilije i kave:
- 84 g neslanog maslaca
- 150 g kristalnog šećera
- 1 žličica (5 ml) ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 180 g glatkog brašna
- 1 žličica (3 g) škroba (gustin)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 80 ml punomasnog kiselog vrhnja, sobne temperature
- 1 žlica /15 ml biljnog ulja
- 60 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
- 1 žlica (4 g) instant espresso praha
Preljev od kave:
- 80 ml kipuće vode
- 2 žličice instant espresso praha
- 1 žlica (12 g) kristalnog šećera
Krema:
- 237 ml hladnog slatkog vrhnja (35% m.m.)
- 30 g šećera u prahu
- 60 ml punomasnog kiselog vrhnja
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice /12 g kakaa u prahu za posipanje
View this post on Instagram
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C, a kvadratni kalup (23 x 23 cm) obložite papirom za pečenje, ostavljajući s obje strane po oko 5 cm viška papira kako bi kasnije bilo lakše izvaditi kolač.
- U srednje velikoj zdjeli prosijte brašno, škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, pa sve promiješajte pjenjačom da bi se sastojci ravnomjerno povezali.
- Zatim u većoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i vaniliju oko 3 minute na srednje jakoj brzini, dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte jedno jaje i dobro izmiješajte, a zatim i drugo, dok ne dobijete glatku smjesu.
- Umiješajte trećinu suhih sastojaka i kratko izmiksajte na niskoj brzini. Dodajte kiselo vrhnje i promiješajte; potom umiješajte polovicu preostalih suhih sastojaka, kratko izmiješajte, pa dodajte ulje i mlijeko. Na kraju dodajte ostatak suhih sastojaka, pazeći da špatulom zahvatite i dno zdjele kako bi se sve ravnomjerno spojilo.
- Polovicu tijesta prebacite u drugu zdjelu, posipajte instant espresso prah i polako miješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi.
- U pripremljen kalup naizmjenično stavljajte žlice svijetlog i tamnog tijesta, a tupom stranom noža lagano provucite kroz smjesu da biste postigli mramorni efekt.
- Pecite 20–23 minute, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite kolač u kalupu 10 minuta, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi.
- Dok se kolač hladi, u manjoj zdjeli pomiješajte kipuću vodu s instant espresso prahom (ili jakom vrućom kavom) i šećerom, pa miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite sirup da se ohladi do mlakog, a ako je potrebno, poravnajte vrh kolača zupčastim nožem te kistom premažite sirupom po cijeloj površini ohlađenog biskvita.
- U srednje velikoj zdjeli miksajte vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete teksturu između mekanih i čvrstih vrhova. Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, pa kratko promiješajte. Kremu nanesite na kolač natopljen kavom i ravnomjerno je rasporedite.
- Neposredno prije posluživanja obilno posipajte kakao u prahu.
Dodani savjeti:
- Maslac treba biti vrlo mekan da bi se jaja lako umiješala i stvorila glatka smjesa.
- Ne prepeći biskvit; dulje pečenje isušuje teksturu.
- Ne pretjerivati s miješanjem nakon dodavanja brašna zato da bi biskvit ostao mekan.
- Kakao posipati tek prije posluživanja jer se upija u kremu ako odstoji.
Foto: Instagram, Pexels