Gastro blogerica Christina Marsigliese, poznata po svojim odličnim receptima, ovog puta donosi savršenu interpretaciju klasičnog tiramisua u obliku torte

Ova tiramisu torta spaja blagu aromu vanilije i bogat okus kave u mekanom biskvitu koji se, nakon pečenja, natapa sirupom od kave za dodatnu sočnost. Na vrh dolazi slasna krema od koja uravnotežuje okuse i daje laganu završnicu. Iako recept ima više koraka i traži malo strpljenja, uz praćenje uputa rezultat će biti torta koja izgleda atraktivno, ima savršeno izbalansirane okuse i lako može postati zvijezda svake proslave. Idealna je za ljubitelje kave i one koji žele isprobati nešto drukčije od klasičnog tiramisua.

U nastavku donosimo recept:

Sastojci:

Biskvit od vanilije i kave:

  • 84 g neslanog maslaca
  • 150 g kristalnog šećera
  • 1 žličica (5 ml) ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 180 g glatkog brašna
  • 1 žličica (3 g) škroba (gustin)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 80 ml punomasnog kiselog vrhnja, sobne temperature
  • 1 žlica /15 ml biljnog ulja
  • 60 ml punomasnog mlijeka, sobne temperature
  • 1 žlica (4 g) instant espresso praha

Preljev od kave:

  • 80 ml kipuće vode
  • 2 žličice instant espresso praha
  • 1 žlica (12 g) kristalnog šećera

Krema:

  • 237 ml hladnog slatkog vrhnja (35% m.m.)
  • 30 g šećera u prahu
  • 60 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice /12 g kakaa u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C, a kvadratni kalup (23 x 23 cm) obložite papirom za pečenje, ostavljajući s obje strane po oko 5 cm viška papira kako bi kasnije bilo lakše izvaditi kolač.
  2. U srednje velikoj zdjeli prosijte brašno, škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, pa sve promiješajte pjenjačom da bi se sastojci ravnomjerno povezali.
  3. Zatim u većoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i vaniliju oko 3 minute na srednje jakoj brzini, dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte jedno jaje i dobro izmiješajte, a zatim i drugo, dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Umiješajte trećinu suhih sastojaka i kratko izmiksajte na niskoj brzini. Dodajte kiselo vrhnje i promiješajte; potom umiješajte polovicu preostalih suhih sastojaka, kratko izmiješajte, pa dodajte ulje i mlijeko. Na kraju dodajte ostatak suhih sastojaka, pazeći da špatulom zahvatite i dno zdjele kako bi se sve ravnomjerno spojilo.
  5. Polovicu tijesta prebacite u drugu zdjelu, posipajte instant espresso prah i polako miješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi.
  6. U pripremljen kalup naizmjenično stavljajte žlice svijetlog i tamnog tijesta, a tupom stranom noža lagano provucite kroz smjesu da biste postigli mramorni efekt.
  7. Pecite 20–23 minute, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite kolač u kalupu 10 minuta, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi.
  8. Dok se kolač hladi, u manjoj zdjeli pomiješajte kipuću vodu s instant espresso prahom (ili jakom vrućom kavom) i šećerom, pa miješajte dok se šećer ne otopi. Ostavite sirup da se ohladi do mlakog, a ako je potrebno, poravnajte vrh kolača zupčastim nožem te kistom premažite sirupom po cijeloj površini ohlađenog biskvita.
  9. U srednje velikoj zdjeli miksajte vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete teksturu između mekanih i čvrstih vrhova. Dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, pa kratko promiješajte. Kremu nanesite na kolač natopljen kavom i ravnomjerno je rasporedite.
  10. Neposredno prije posluživanja obilno posipajte kakao u prahu.

Dodani savjeti:

  1. Maslac treba biti vrlo mekan da bi se jaja lako umiješala i stvorila glatka smjesa.
  2. Ne prepeći biskvit; dulje pečenje isušuje teksturu.
  3. Ne pretjerivati s miješanjem nakon dodavanja brašna zato da bi biskvit ostao mekan.
  4. Kakao posipati tek prije posluživanja jer se upija u kremu ako odstoji.

Foto: Instagram, Pexels