Poznati talijanski slastičar Roberto “Loli” Linguanotto, za kojeg se vjeruje da je izumio globalno popularni desert – tiramisu, preminuo je u 81. godini nakon duge bolesti.
Prema jednoj priči, Linguanotto je radio u renomiranom restoranu Le Beccherie u Trevisu, kad je napravio ovaj desert. Tiramisu je nastao, ni manje, ni više, nego pukom slučajnošću kad je Linguanottu slučajno pao mascarpone sir u zdjelu sa šećerom i jajima dok je pripremao sladoled od vanilije.
Zajedno s Albom Campeol, suprugom vlasnika restorana Adoa Campeola (u kojemu je tada radio), prepoznao je potencijal te kremaste smjese te su odlučili spasiti situaciju i dodali piškote natopljene espressom. Za finalni touch, ovaj su desert posipali kakaom. I tako je rođen tiramisu.
Tiramisu se prvi put pojavio na jelovniku Le Beccherie 1972. godine i ubrzo je postao hit među gurmanima. Iako postoji puno rasprava o njegovom podrijetlu, najveće zasluge za tiramisu pripisuju se upravo Linguanottu i Albi di Pillo-Campeol, koja je upravljala restoranom zajedno sa svojim suprugom Adom Campeolom.
Da se radi o legendarnom receptu dovoljno govori i činjenica kako je novinar i blizak prijatelj obitelji Linguanotto, Gigi Padovani, napisao knjigu “Tiramisu” zajedno sa svojom suprugom Clarom.
U razgovoru za The Sun, Padovani je rekao: “Ubrzo je taj desert postao nezaobilazan u Le Beccherie. Serviran je na okruglom pladnju s piškotama natopljenima kavom i s dva sloja kreme od mascarponea. Nekoliko godina kasnije, 1983. godine, recept za tiramisu prvi put je objavljen u gastronomskom časopisu iz Trevisa. Le Beccherie je zatim ponio tiramisu u Veneciju i kasnije se proširio diljem svijeta. Od 1990-ih godina nadalje, desert je postao poznat svugdje.”
Recept za tiramisu
U čast Linguanottu, pronašli smo recept za ono što se vjeruje da je originalni tiramisu i donosimo vam ga u nastavku.
Sastojci:
- 6 žumanjaka
- 250 g bijelog šećera
- 500 g mascarpone sira
- oko 36 piškota
- 500 ml espresso kave
- nezaslađeni kakao prah (za dekoraciju)
Priprema:
- Pripremite dobar espresso i ostavite ga da se ohladi. Možete koristiti aparate za espresso, ali izbjegavajte instant kavu. Ovaj recept zahtijeva jak, nezaslađeni espresso!
- Umutite žumanjke i šećer dok ne dobijete laganu i pjenastu kremu.
- Dodajte mascarpone kremi od jaja i šećera te miješajte dok ne postane glatko.
- Umočite piškote u espresso. Morate biti brzi kako piškote ne bi upile previše kave i raspale se!
- Posložite sloj piškota natopljenih espressom na dno poslužavnika. Originalni tiramisu bio je okruglog oblika, ali možete prilagoditi oblik po želji.
- Prelijte sloj piškota kremom od jaja, šećera i mascarponea.
- Ponovite s drugim slojem piškota i kreme.
- Obilno pospite kakao prahom.
- Ostavite tiramisu u hladnjaku najmanje jedan dan kako bi se svi okusi povezali i intenzivirali. I – voilà! Tiramisu je gotov!