Poznati talijanski slastičar Roberto “Loli” Linguanotto, za kojeg se vjeruje da je izumio globalno popularni deserttiramisu, preminuo je u 81. godini nakon duge bolesti.

Prema jednoj priči, Linguanotto je radio u renomiranom restoranu Le Beccherie u Trevisu, kad je napravio ovaj desert. Tiramisu je nastao, ni manje, ni više, nego pukom slučajnošću kad je Linguanottu slučajno pao mascarpone sir u zdjelu sa šećerom i jajima dok je pripremao sladoled od vanilije.

Zajedno s Albom Campeol, suprugom vlasnika restorana Adoa Campeola (u kojemu je tada radio), prepoznao je potencijal te kremaste smjese te su odlučili spasiti situaciju i dodali piškote natopljene espressom. Za finalni touch, ovaj su desert posipali kakaom. I tako je rođen tiramisu.

Foto: Profimedia.hr

Tiramisu se prvi put pojavio na jelovniku Le Beccherie 1972. godine i ubrzo je postao hit među gurmanima. Iako postoji puno rasprava o njegovom podrijetlu, najveće zasluge za tiramisu pripisuju se upravo Linguanottu i Albi di Pillo-Campeol, koja je upravljala restoranom zajedno sa svojim suprugom Adom Campeolom.

Da se radi o legendarnom receptu dovoljno govori i činjenica kako je novinar i blizak prijatelj obitelji Linguanotto, Gigi Padovani, napisao knjigu “Tiramisu” zajedno sa svojom suprugom Clarom.

U razgovoru za The Sun, Padovani je rekao: “Ubrzo je taj desert postao nezaobilazan u Le Beccherie. Serviran je na okruglom pladnju s piškotama natopljenima kavom i s dva sloja kreme od mascarponea. Nekoliko godina kasnije, 1983. godine, recept za tiramisu prvi put je objavljen u gastronomskom časopisu iz Trevisa. Le Beccherie je zatim ponio tiramisu u Veneciju i kasnije se proširio diljem svijeta. Od 1990-ih godina nadalje, desert je postao poznat svugdje.”

Foto: Unsplash

Recept za tiramisu

U čast Linguanottu, pronašli smo recept za ono što se vjeruje da je originalni tiramisu i donosimo vam ga u nastavku.

Sastojci:

  • 6 žumanjaka
  • 250 g bijelog šećera 
  • 500 g mascarpone sira
  • oko 36 piškota 
  • 500 ml espresso kave
  • nezaslađeni kakao prah (za dekoraciju)

Priprema:

  1. Pripremite dobar espresso i ostavite ga da se ohladi. Možete koristiti aparate za espresso, ali izbjegavajte instant kavu. Ovaj recept zahtijeva jak, nezaslađeni espresso!
  2. Umutite žumanjke i šećer dok ne dobijete laganu i pjenastu kremu.
  3. Dodajte mascarpone kremi od jaja i šećera te miješajte dok ne postane glatko.
  4. Umočite piškote u espresso. Morate biti brzi kako piškote ne bi upile previše kave i raspale se!
  5. Posložite sloj piškota natopljenih espressom na dno poslužavnika. Originalni tiramisu bio je okruglog oblika, ali možete prilagoditi oblik po želji.
  6. Prelijte sloj piškota kremom od jaja, šećera i mascarponea.
  7. Ponovite s drugim slojem piškota i kreme.
  8. Obilno pospite kakao prahom.
  9. Ostavite tiramisu u hladnjaku najmanje jedan dan kako bi se svi okusi povezali i intenzivirali. I – voilà! Tiramisu je gotov!