Sciacca, Sicilija

Kuće u polunapuštenim talijanskim selima i gradovima prodaju se po 1 euro kako bi se na taj način pokušao riješiti problem sve većeg trenda napuštanja ruralnih dijelova države

Mnogo kućica u talijanskim gradovima i selima koji su pravi bajkoviti dragulji prodaju se za 1 euro. Ova mala ali elegantna i očaravajuća imanja na raspolaganju su onima kojima je oduvijek bio san živjeti la vita bella credo, ispijati crno vino i upijati duh Mediterana.

Cammarata, Sicilija

 

Zungoli

Iako ti gradovi i sela još uvijek vabe sve zaljubljenike u Italiju, što svojom bogatom poviješću a što predivnim obalama, stanovnici su, baš kao i Hrvatska, pogođeni lošim gospodarskim upravljanjem i nepoticanjem ruralnih dijelova i poljoprivredne industrije što rezultira velikom nezaposlenošću, pa su stoga primorani seliti na sjever u razvijene industrijske gradove i regije. 

Sambuca, Toskana

Mussomeli, Sambuca, Cammarata i Zungoli su primjerice jedni od gradova kojima se predviđa najveća šansa da bi mogli pridobiti nove stanovnike. No, budući vlasnici ipak moraju imati malo dublji džep. Ova imanja su veličine do 430 do 1.600 metara kvadratnih i vrlo lošem stanju (razrušeni zidovi, krovovi i stari namještaj), a od novih vlasnika se očekuje potpisivanje ugovora da će kupljeno imanje preurediti u periodu od tri godine i na to uređenje potrošiti minimalno  17.200 eura. Naravno, u skladu s arhitektonskim naslijeđem i okruženjem. Nadaju se da će na taj način privući mnoge investitore te ponovno revitalizirati ove mediteranske bisere. Ako vas ulaganja nisu obeshrabrila, cjelovitu ponudu i sve informacije pogledajte ovdje.