UNESCO svojim programima štiti i promovira sve važne aspekte života, od obrazovanja, znanosti, pa do kulture. A čini se da je gastronomija naše susjedne zemlje blizu da dođe na popis nematerijalne kulturne baštine.
Italija – zemlja prekrasne arhitekture, muškaraca, dobre kave, tjestenine i još boljih sladoleda. Iskreno, u potpunosti nam je jednostavno razumjeti zašto ljudi rado hrle u Italiju i zašto je njena kuhinja mnogima omiljena. A uskoro bi talijanska hrana i njezino nasljeđe mogli dobiti najveću pohvalu dosad, i to onu od UNESCO-a.
Krajem ožujka talijanska je vlada službeno objavila da nominira nacionalnu kuhinju kao element nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Tom nominacijom naglasili su utjecaj koji gastronomija ima u biokulturnoj raznolikosti zemlje, ali i dokazali snažnu poveznicu između kulture i gastronomije koju društvo sada doživljava, ne samo kao proizvod, već kao kulturni fenomen i identitet.
Ovo nije prvi put da je talijanska hrana na radaru UNESCO-a. Prije nekoliko godina, izrada pizze u napuljskom stilu (takozvana umjetnost napuljskog pizzaiola) dodana je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. A nedavno smo vam pisali o istoj tituli za Francusku i to za – baguette.
Odluka o dodavanju talijanske kuhinje na UNESCO-ov popis neće biti donesena do prosinca 2025., no uskoro će biti dostupno više informacija o planovima za osiguranje kontinuirane rasprave o Italiji, njezinoj hrani te promociji i zaštiti iste.