Za klasični sushi svi već dobro znamo, no što ako vam kažemo da sushi ne mora uvijek dolaziti u obliku karakteristične rolice? Naime, sushi kultura diljem svijeta inspirirala je niz kreativnih varijacija ovog jela koje donose poznate okuse u nešto drukčijim formatima

Potaknuti time, u nastavku donosimo tri netipična, ali odlična recepta kako pripremiti sushi!

Sushi bake

Sastojci:

  • 2 šalice kuhane sushi riže (začinjene rižnim octom, šećerom i soli)
  • 200 g dimljenog lososa ili tune iz konzerve (ocijeđene)
  • 2 žlice krem sira
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica srirache (po želji, za ljutinu)
  • sezam, narezani mladi luk ili komadići avokada za posipanje
  • listovi nori algi za posluživanje

Priprema:

  1. U posudu za pečenje (veličine otprilike 20 × 20 cm) rasporedite sloj kuhane sushi riže te dobro pritisnite.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte ribu, krem sir, majonezu, soja umak i srirachu. Zatim dobro miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu te je ravnomjerno rasporedite preko riže.
  3. Po želji posipajte sezam i stavite peći na 180 °C oko 15-20 minuta, dok vrh lagano ne porumeni.
  4. Poslužite toplo uz narezane listove nori algi.
@two.plaid.aprons Let’s make Sushi Bake! Full Recipe is on our Blog, LlNK is in our Bl0! Just type “Bake” in the search!❤️ #Sushi #sushibake #dinnerideas #easyrecipes #recipes ♬ Mori no chiisana restaurant – Aoi Teshima

Sushi tacos

Sastojci:

  • listovi nori algi (rezani na kvadrate)
  • sushi riža
  • svježi losos ili tuna
  • avokado
  • krastavac
  • sezam, soja umak, sriracha ili ponzu za posluživanje
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Listove nori algi savijte lagano u obliku taco školjke te ih pažljivo kratko pržite u dubokom ulju dok ne postanu krckavi, a zatim ih stavite na papirnati ručnik da upiju višak masnoće.
  2. Svaku “nori školjku” napunite žlicom sushi riže, zatim dodajte kockice ribe, avokado, krastavac i začine po želji.
  3. Posipajte sezam i poslužite odmah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sophie Fisher (@coconutandbliss)

Sushi donuts

Sastojci:

  • sushi riža
  • svježi losos, tuna ili tofu
  • avokado
  • nori alge (izrezane na trakice)
  • crni i bijeli sezam, mikrobilje ili listići đumbira za dekoraciju
  • silikonski kalup s rupom u sredini

Priprema:

  1. Za početak kalup lagano namočite vodom ili obložite prozirnom folijom.
  2. U svaki otvor utisnite sushi rižu te dobro pritisnite kako bi zadržala oblik.
  3. Pažljivo izvadite iz kalupa i okrenite “krafnu” tako da ravna strana bude prema dolje.
  4. Gornji dio dekorirajte tankim kriškama ribe, avokadom, trakicama algi i sezamom.
  5. Poslužite uz soja umak, wasabi i ukiseljeni đumbir.

Foto: TikTok, Instagram, Pexels