
Za klasični sushi svi već dobro znamo, no što ako vam kažemo da sushi ne mora uvijek dolaziti u obliku karakteristične rolice? Naime, sushi kultura diljem svijeta inspirirala je niz kreativnih varijacija ovog jela koje donose poznate okuse u nešto drukčijim formatima
Potaknuti time, u nastavku donosimo tri netipična, ali odlična recepta kako pripremiti sushi!
Sushi bake
Sastojci:
- 2 šalice kuhane sushi riže (začinjene rižnim octom, šećerom i soli)
- 200 g dimljenog lososa ili tune iz konzerve (ocijeđene)
- 2 žlice krem sira
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica srirache (po želji, za ljutinu)
- sezam, narezani mladi luk ili komadići avokada za posipanje
- listovi nori algi za posluživanje
Priprema:
- U posudu za pečenje (veličine otprilike 20 × 20 cm) rasporedite sloj kuhane sushi riže te dobro pritisnite.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte ribu, krem sir, majonezu, soja umak i srirachu. Zatim dobro miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu te je ravnomjerno rasporedite preko riže.
- Po želji posipajte sezam i stavite peći na 180 °C oko 15-20 minuta, dok vrh lagano ne porumeni.
- Poslužite toplo uz narezane listove nori algi.
@two.plaid.aprons Let’s make Sushi Bake! Full Recipe is on our Blog, LlNK is in our Bl0! Just type “Bake” in the search!❤️ #Sushi #sushibake #dinnerideas #easyrecipes #recipes ♬ Mori no chiisana restaurant – Aoi Teshima
Sushi tacos
Sastojci:
- listovi nori algi (rezani na kvadrate)
- sushi riža
- svježi losos ili tuna
- avokado
- krastavac
- sezam, soja umak, sriracha ili ponzu za posluživanje
- ulje za prženje
Priprema:
- Listove nori algi savijte lagano u obliku taco školjke te ih pažljivo kratko pržite u dubokom ulju dok ne postanu krckavi, a zatim ih stavite na papirnati ručnik da upiju višak masnoće.
- Svaku “nori školjku” napunite žlicom sushi riže, zatim dodajte kockice ribe, avokado, krastavac i začine po želji.
- Posipajte sezam i poslužite odmah.
View this post on Instagram
Sushi donuts
Sastojci:
- sushi riža
- svježi losos, tuna ili tofu
- avokado
- nori alge (izrezane na trakice)
- crni i bijeli sezam, mikrobilje ili listići đumbira za dekoraciju
- silikonski kalup s rupom u sredini
Priprema:
- Za početak kalup lagano namočite vodom ili obložite prozirnom folijom.
- U svaki otvor utisnite sushi rižu te dobro pritisnite kako bi zadržala oblik.
- Pažljivo izvadite iz kalupa i okrenite “krafnu” tako da ravna strana bude prema dolje.
- Gornji dio dekorirajte tankim kriškama ribe, avokadom, trakicama algi i sezamom.
- Poslužite uz soja umak, wasabi i ukiseljeni đumbir.
View this post on Instagram
Foto: TikTok, Instagram, Pexels