
Ako volite sushi, ali jede vam se u nešto drukčijoj varijanti, onda je sushi burrito savršen odabir za vas!
Naime, ova moderna verzija sushija kombinira najbolje od oba svijeta; svježinu tradicionalnog sushija i praktičnost burrita. Idealan je za lagani ručak, brzinsku večeru, a priprema je puno jednostavnija nego što mislite.
U nastavku donosimo osnovni recept za sushi burrito koji možete prilagoditi vlastitom ukusu!
Sastojci (za 2 komada):
- 2 velike nori alge (listovi)
- 200 g sushi riže
- 2 žlice rižinog octa
- 100 g svježeg lososa ili tune (sashimi kvalitete) ili dimljenog lososa
- 1/2 avokada
- 1/2 krastavca
- 1 mrkva
- 2 žlice krem sira
- umak od soje za posluživanje
- wasabi i ukiseljeni đumbir
- sezamove sjemenke za posipanje
Postupak:
- Prvo je potrebno skuhati rižu za sushi prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, još ju toplu začiniti rižinim octom, lagano promiješati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
- Avokado treba oguliti i narezati na tanke trakice, dok krastavac i mrkvu treba oguliti i narezati na tanke štapiće. Ribu, ako već nije narezana, izrezati na tanke trake.
- Na radnu površinu stavlja se jedan list nori alge, sjajnom stranom okrenutom prema dolje. Na sredinu nori lista ravnomjerno se rasporedi sloj riže, pri čemu treba ostaviti oko 2 cm slobodnog ruba sa svih strana. Na rižu se potom slažu trake ribe, avokada, krastavca i mrkve. Po želji se može dodati malo krem sira i posipati sezamove sjemenke.
- Nori list pažljivo se zamota kao burrito; prvo se preklopi donji rub preko nadjeva, zatim se zarolaju bočne strane prema unutra i nastavi motati prema gore dok se ne dobije čvrst cilindar.
- Gotov sushi burrito po želji se prereže napola i poslužuje s umakom od soje, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.
Foto: Pexels, Unsplash