Ako volite sushi, ali jede vam se u nešto drukčijoj varijanti, onda je sushi burrito savršen odabir za vas!

Naime, ova moderna verzija sushija kombinira najbolje od oba svijeta; svježinu tradicionalnog sushija i praktičnost burrita. Idealan je za lagani ručak, brzinsku večeru, a priprema je puno jednostavnija nego što mislite.

U nastavku donosimo osnovni recept za sushi burrito koji možete prilagoditi vlastitom ukusu!

Sastojci (za 2 komada):

  • 2 velike nori alge (listovi)
  • 200 g sushi riže
  • 2 žlice rižinog octa
  • 100 g svježeg lososa ili tune (sashimi kvalitete) ili dimljenog lososa
  • 1/2 avokada
  • 1/2 krastavca
  • 1 mrkva
  • 2 žlice krem sira
  • umak od soje za posluživanje
  • wasabi i ukiseljeni đumbir
  • sezamove sjemenke za posipanje

Postupak:

  1. Prvo je potrebno skuhati rižu za sushi prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, još ju toplu začiniti rižinim octom, lagano promiješati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
  2. Avokado treba oguliti i narezati na tanke trakice, dok krastavac i mrkvu treba oguliti i narezati na tanke štapiće. Ribu, ako već nije narezana, izrezati na tanke trake.
  3. Na radnu površinu stavlja se jedan list nori alge, sjajnom stranom okrenutom prema dolje. Na sredinu nori lista ravnomjerno se rasporedi sloj riže, pri čemu treba ostaviti oko 2 cm slobodnog ruba sa svih strana. Na rižu se potom slažu trake ribe, avokada, krastavca i mrkve. Po želji se može dodati malo krem sira i posipati sezamove sjemenke.
  4. Nori list pažljivo se zamota kao burrito; prvo se preklopi donji rub preko nadjeva, zatim se zarolaju bočne strane prema unutra i nastavi motati prema gore dok se ne dobije čvrst cilindar.
  5. Gotov sushi burrito po želji se prereže napola i poslužuje s umakom od soje, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.

Foto: Pexels, Unsplash