
Kad govorimo o omiljenom “proljetnom” povrću, šparoge su mnogima prvi odabir. Naime, osim što su zdrave, mogu se pripremiti na mali milijun načina, a ovaj put mi ih biramo kao opciju za ručak
Prije svega, šparoge su niskokalorične i pune vlakana, što ih čini odličnim odabirom za sve one koji žele održati zdravu probavu i osjećati se sito bez prejedanja. Također, bogate su vitaminima i folnom kiselinom, a zahvaljujući visokim razinama antioksidansa, pomažu i u borbi protiv raznih upala i jačanju imuniteta.
Stoga su šparoge odličan način za osvježiti jelovnik, a da bi vam to pošlo za rukom bez puno muke, u nastavku donosimo tri ukusna i brza recepta!
Rižoto sa šparogama i parmezanom
Sastojci:
- 250 g riže
- 200 g svježih šparoga
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 700 ml povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- limunova korica
Priprema:
- Očistite šparoge i odstranite drvenaste dijelove, a zatim ih narežite na komadiće.
- Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i rižu te pržite nekoliko minuta dok riža ne postane lagano prozirna.
- Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari alkohol.
- Postupno, uz stalno miješanje, dodajte vrući temeljac.
- Nakon 10 minuta kuhanja dodajte narezane šparoge i nastavite dodavati temeljac dok riža ne omekša (oko 18-20 minuta).
- Maknite tavu sa štednjaka, umiješajte maslac i parmezan te začinite solju, paprom i limunovom koricom po želji.
Frittata sa šparogama i feta sirom
Sastojci:
- 6 jaja
- 150 g svježih šparoga
- 100 g feta sira
- 1/2 šalice mlijeka ili vrhnja
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol i papar
- svježi peršin
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C te očistite šparoge i narežite na manje komade.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte šparoge i kratko ih pirjajte (oko 2-3 minute).
- U zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar.
- Prelijte smjesu jaja preko šparoga u tavi, dodajte feta sir i lagano promiješajte.
- Pecite na umjerenoj temperaturi na štednjaku 2-3 minute te potom prebacite u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, dok frittata ne očvrsne.
- Poslužite toplo i posuto svježim peršinom
Tjestenina sa šparogama i kozicama
Sastojci:
- 250 g tjestenine
- 200 g svježih šparoga
- 100 g kozica
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice limunovog soka
- 2 češnja češnjaka
- aol i papar po ukusu
- parmezan
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju te sačuvajte malo vode od kuhanja.
- Očistite šparoge i narežite ih na komadiće, a zatim ih kratko blanširajte u kipućoj vodi (1-2 minute).
- U velikoj tavi rastopite maslac i dodajte češnjak te kratko pirjajte dok ne zamiriše i zatim dodajte kozice.
- Dodajte i vrhnje za kuhanje, limunov sok, sol i papar te pustite da lagano prokuha.
- Ubacite skuhanu tjesteninu i šparoge te dobro promiješajte.
- Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od tjestenine.
Dobar tek!
Foto: Unsplash, Pexels