Kad govorimo o omiljenom “proljetnom” povrću, šparoge su mnogima prvi odabir. Naime, osim što su zdrave, mogu se pripremiti na mali milijun načina, a ovaj put mi ih biramo kao opciju za ručak

Prije svega, šparoge su niskokalorične i pune vlakana, što ih čini odličnim odabirom za sve one koji žele održati zdravu probavu i osjećati se sito bez prejedanja. Također, bogate su vitaminima i folnom kiselinom, a zahvaljujući visokim razinama antioksidansa, pomažu i u borbi protiv raznih upala i jačanju imuniteta.

Stoga su šparoge odličan način za osvježiti jelovnik, a da bi vam to pošlo za rukom bez puno muke, u nastavku donosimo tri ukusna i brza recepta!

Rižoto sa šparogama i parmezanom

Sastojci:

  • 250 g riže
  • 200 g svježih šparoga
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 50 g parmezana
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • limunova korica

Priprema:

  1. Očistite šparoge i odstranite drvenaste dijelove, a zatim ih narežite na komadiće.
  2. Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak i rižu te pržite nekoliko minuta dok riža ne postane lagano prozirna.
  3. Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari alkohol.
  4. Postupno, uz stalno miješanje, dodajte vrući temeljac.
  5. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte narezane šparoge i nastavite dodavati temeljac dok riža ne omekša (oko 18-20 minuta).
  6. Maknite tavu sa štednjaka, umiješajte maslac i parmezan te začinite solju, paprom i limunovom koricom po želji.

Frittata sa šparogama i feta sirom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 150 g svježih šparoga
  • 100 g feta sira
  • 1/2 šalice mlijeka ili vrhnja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar
  • svježi peršin

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C te očistite šparoge i narežite na manje komade.
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte šparoge i kratko ih pirjajte (oko 2-3 minute).
  3. U zdjeli umutite jaja, dodajte mlijeko, sol i papar.
  4. Prelijte smjesu jaja preko šparoga u tavi, dodajte feta sir i lagano promiješajte.
  5. Pecite na umjerenoj temperaturi na štednjaku 2-3 minute te potom prebacite u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, dok frittata ne očvrsne.
  6. Poslužite toplo i posuto svježim peršinom

Tjestenina sa šparogama i kozicama

Sastojci:

  • 250 g tjestenine
  • 200 g svježih šparoga
  • 100 g kozica
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 češnja češnjaka
  • aol i papar po ukusu
  • parmezan

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju te sačuvajte malo vode od kuhanja.
  2. Očistite šparoge i narežite ih na komadiće, a zatim ih kratko blanširajte u kipućoj vodi (1-2 minute).
  3. U velikoj tavi rastopite maslac i dodajte češnjak te kratko pirjajte dok ne zamiriše i zatim dodajte kozice.
  4. Dodajte i vrhnje za kuhanje, limunov sok, sol i papar te pustite da lagano prokuha.
  5. Ubacite skuhanu tjesteninu i šparoge te dobro promiješajte.
  6. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od tjestenine.
Dobar tek!

Foto: Unsplash, Pexels