Odmah ćemo vam odgovoriti – moguće je, ali treba truda, vremena i malo sreće…
Šalu na stranu, sourdough nije lako pripremiti, pogotovo ako ste početnik u svemu, a čak i ako niste, ponekad je potrebno isprobati različite vrste recepata i metoda da biste dobili idealnu teksturu ovog kruha.
Za one koji ne znaju, sourdough je kruh od prirodnog kvasca, a priprema se prirodnim procesom fermentacije koji koristi mješavinu brašna i vode od koje se stvara starter, odnosno baza koju čine prirodni kvasci i dobre bakterije. Ovaj proces traje dulje od klasične pripreme kruha s instant kvascem, no fermentacija kruh čini probavljivijim i lakšim za naš želudac.
Također, sourdough je poznat po dubokom, pomalo kiselkastom okusu i gustom te neodoljivo mekom tijestu s karakterističnom rupičastom strukturom. Kad se peče, ovaj kruh dobiva hrskavu, zlatnosmeđu koricu koja daje savršen kontrast mekanoj unutrašnjosti.
No, iako proces pečenja zahtijeva strpljenje i pažljivo praćenje uputa, svaki korak istovremeno je i jako opuštajući jer je pečenje ovog kruha i dolazak do idealnog recepta poput kakvog meditativnog iskustva koje pomaže opustiti um i prepustiti se umjetnosti kulinarstva. Barem tako kažu oni koji su se upustili u ovu avanturu…
Iako u ovom kruhu možete uživati na raznim domaćim gastro lokacijama, postoje i brojne radionice koje vam pomažu savladati tehniku, a Janja Benić, poznatija kao Janjolinka, nedavno je održala radionicu upravo na tu temu. Međutim, ne sumnjamo da novih radionica neće biti i u budućnosti, stoga budite pripravni i na vrijeme osigurajte svoje mjesto.
Nadalje, recept vam ovog puta nećemo pisati jer kao što smo naveli, priprema je kompleksna, ali želite li sami više istraživati tu temu, na ovom linku možete pronaći pregršt korisnih informacija i smjernica.
Foto: Unsplash, Pexels