Tijekom ljetnih dana sve što želimo jest nešto hladno, lagano i osvježavajuće. Tako, umjesto pečenih kolača i složenih kremastih delicija, ljeto traži jednostavne, rashlađene slastice koje se lako pripremaju i još lakše nestaju s tanjura

Voćna sladoledna torta savršen je ljetni desert koji donosi spoj svježeg voća i lagane kremaste teksture. Isto tako, idealan je odabir za proslave na otvorenom, spontana druženja ili kao lagan i ukusan završetak desert nakon ručna. No, ono najbolje od svega, priprema je jednostavna i ne zahtijeva pečenje, a rezultat je osvježavajuća slastica puna okusa.

U nastavku donosimo recept:

Sastojci:

Za bazu:

  • 200 g keksa
  • 80 g otopljenog maslaca

Za sladolednu kremu:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g grčkog jogurta ili mascarponea
  • 80 g šećera u prahu ili meda
  • 300 g svježih ili smrznutih malina (ili drugog bobičastog voća po želji)
  • 1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakta
  • sok od pola limuna

Za dekoraciju:

  • svježe voće (maline, borovnice, jagode)
  • listići mente
  • bijela (ili crna) čokolada ili kokos za posipanje

Priprema:

  1. Kekse usitniti u blenderu ili rukom dok ne postanu poput pijeska te potom dodati otopljeni maslac i dobro promiješati. Smjesu utisnuti u kalup za tortu obložen papirom za pečenje (promjer 20–22 cm) te ostaviti u zamrzivaču dok se priprema krema.
  2. Voće kratko izmiksati u blenderu s limunovim sokom, a slatko vrhnje istući u šlag. U posebnoj posudi pomiješati jogurt ili mascarpone sa šećerom i vanilijom, potom lagano umiješati šlag i voćni pire te smjesu preliti preko pripremljene baze.
  3. Tortu ostaviti u zamrzivaču najmanje 4-6 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja izvaditi 10-15 minuta ranije da omekša i lakše se reže.
  4. Ukrasiti svježim voćem po želji, listićima mente i posipati ribanu bijelu čokoladu ili kokos.

Foto: Unsplash, Pexels