
Lubenica je nezaobilazna ljetna namirnica, ali osim u klasičnom obliku, odlično funkcionira i u raznim desertima. Naime, njezin blag okus i visok udio vode čine je idealnom za pripremu domaćih sladoleda, bilo da se radi o jednostavnom voćnom sorbetu, kremastoj verziji sa sirom ili nešto drukčijoj kombinaciji s aromatičnim okusima
Potaknuti time, u nastavku donosimo tri zanimljiva recepta koje se može napraviti kod kuće!
Sorbet od lubenice i limete
- 500 g očišćene lubenice
- sok od limete
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- svježa menta po želji
Priprema:
- Lubenicu treba narezati na kockice i staviti u zamrzivač na najmanje tri sata.
- Kad se potpuno zamrzne, ubacuje se u blender zajedno s limetinim sokom, medom i nekoliko listića mente. Sve se miksa dok ne nastane glatka, poluzamrznuta smjesa.
- Može se poslužiti odmah kao osvježavajući sorbet mekše teksture ili staviti u kalupe i dodatno zamrznuti za klasičniji oblik sladoleda.
Kremasti sladoled od lubenice i svježeg sira
- 300 g lubenice
- 100 g svježeg kravljeg sira
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica limunove korice
- 2 žlice meda ili šećera u prahu
- prstohvat vanilije ili vanilin šećera
Priprema:
- Lubenica se usitni u blenderu i kratko procijedi da bi se uklonio višak tekućine.
- U drugoj zdjeli mute se svježi sir, vrhnje, zaslađivač i vanilija dok smjesa ne postane glatka. Doda se limunova korica, zatim se sve sjedini s lubenicom.
- Dobivena smjesa ulijeva se u kalup i stavlja u zamrzivač na 4-5 sati, uz povremeno miješanje kako bi tekstura ostala kremasta.
- Po želji, prilikom serviranja može se dodati malo usitnjenih keksa ili voćni preljev.
Lubenica, kokos i bosiljak u egzotičnoj kombinaciji
- 400 g lubenice
- 150 ml punomasnog kokosovog mlijeka (iz konzerve)
- 2 žlice šećera od kokosa ili smeđeg šećera
- 4 lista svježeg bosiljka
- par kapi limunovog soka
Priprema:
- Lubenica, kokosovo mlijeko, šećer, limunov sok i svježi bosiljak stavljaju se u blender te se miksaju dok se ne dobije glatka i aromatična smjesa.
- Ako želite posebno glatku teksturu, smjesu možete procijediti kroz fino sito.
- Zatim se izlije u posudu i stavi u zamrzivač na otprilike četiri sata.
- Tijekom zamrzavanja smjesu je potrebno promiješati svakih 45 minuta da bi se spriječilo stvaranje leda i dobila kremastija struktura.
Foto: Unsplash, Instagram/@halecsa