Lubenica je nezaobilazna ljetna namirnica, ali osim u klasičnom obliku, odlično funkcionira i u raznim desertima. Naime, njezin blag okus i visok udio vode čine je idealnom za pripremu domaćih sladoleda, bilo da se radi o jednostavnom voćnom sorbetu, kremastoj verziji sa sirom ili nešto drukčijoj kombinaciji s aromatičnim okusima

Potaknuti time, u nastavku donosimo tri zanimljiva recepta koje se može napraviti kod kuće!

Sorbet od lubenice i limete

  • 500 g očišćene lubenice
  • sok od limete
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • svježa menta po želji

Priprema:

  1. Lubenicu treba narezati na kockice i staviti u zamrzivač na najmanje tri sata.
  2. Kad se potpuno zamrzne, ubacuje se u blender zajedno s limetinim sokom, medom i nekoliko listića mente. Sve se miksa dok ne nastane glatka, poluzamrznuta smjesa.
  3. Može se poslužiti odmah kao osvježavajući sorbet mekše teksture ili staviti u kalupe i dodatno zamrznuti za klasičniji oblik sladoleda.

Kremasti sladoled od lubenice i svježeg sira

  • 300 g lubenice
  • 100 g svježeg kravljeg sira
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica limunove korice
  • 2 žlice meda ili šećera u prahu
  • prstohvat vanilije ili vanilin šećera

Priprema:

  1. Lubenica se usitni u blenderu i kratko procijedi da bi se uklonio višak tekućine.
  2. U drugoj zdjeli mute se svježi sir, vrhnje, zaslađivač i vanilija dok smjesa ne postane glatka. Doda se limunova korica, zatim se sve sjedini s lubenicom.
  3. Dobivena smjesa ulijeva se u kalup i stavlja u zamrzivač na 4-5 sati, uz povremeno miješanje kako bi tekstura ostala kremasta.
  4. Po želji, prilikom serviranja može se dodati malo usitnjenih keksa ili voćni preljev.

Lubenica, kokos i bosiljak u egzotičnoj kombinaciji

  • 400 g lubenice
  • 150 ml punomasnog kokosovog mlijeka (iz konzerve)
  • 2 žlice šećera od kokosa ili smeđeg šećera
  • 4 lista svježeg bosiljka
  • par kapi limunovog soka

Priprema:

  1. Lubenica, kokosovo mlijeko, šećer, limunov sok i svježi bosiljak stavljaju se u blender te se miksaju dok se ne dobije glatka i aromatična smjesa.
  2. Ako želite posebno glatku teksturu, smjesu možete procijediti kroz fino sito.
  3. Zatim se izlije u posudu i stavi u zamrzivač na otprilike četiri sata.
  4. Tijekom zamrzavanja smjesu je potrebno promiješati svakih 45 minuta da bi se spriječilo stvaranje leda i dobila kremastija struktura.

Foto: Unsplash, Instagram/@halecsa