
U užurbanim radnim danima često posegnemo za brzinskim i ne nužno najzdravijim obrocima, samo kako bismo “nešto pojeli”. No postoje jednostavna, ukusna i hranjiva jela koja ne zahtijevaju sate pripreme, a savršeno funkcioniraju kao ručak na poslu
Proljeće donosi obilje svježih namirnica koje možemo iskoristiti za lagane i osvježavajuće salate koje se lako pripreme večer prije ili ujutro uz kavu. Osim što su praktične za ponijeti, ovakve salate dugo ostaju svježe, ne opterećuju organizam i pružaju dovoljno energije za ostatak dana.
U nastavku donosimo tri provjerena recepta za brze proljetne salate!
Salata s kvinojom, mladim špinatom i feta sirom
- 1 šalica kuhane kvinoje
- šaka svježeg mladog špinata
- 1/2 avokada, narezanog
- 50 g feta sira
- cherry rajčice
- kiseli krastavci
- maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar
Priprema:
U veću zdjelu stavite ohlađenu kuhanu kvinoju i svježe listove mladog špinata. Lagano promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno povezali. Zatim dodajte narezani avokado, narezane kisele krastavce, cherry rajčice i izmrvljenu fetu. Začinite s malo maslinovog ulja, svježe iscijeđenim limunovim sokom, solju i paprom po ukusu. Sve lagano promiješajte i spremno je za ponijeti.
Mediteranska tjestenina salata s pestom i povrćem
- 1 šalica integralne ili leće tjestenine
- 1 žlica pesta od bosiljka
- masline, cherry rajčice i tikvica
- komadići mozzarelle ili parmezana
- maslinovo ulje, sol i papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, a zatim ju ocijedite i ostavite da se potpuno ohladi. U većoj zdjeli pomiješajte ohlađenu tjesteninu s pestom te dodajte prepolovljene cherry rajčice, narezane masline, grillane tikvice i komadiće mozzarelle ili naribani parmezan. Sve još jednom dobro promiješajte da se sastojci povežu.
Proteinska salata s lećom i pečenim batatom
- 1 šalica kuhane zelene leće
- 1 batat
- rukola ili miks salate
- sjemenke bundeve ili suncokreta
- 2 žlice grčkog jogurta pomiješanog s malo senfa i limuna
Priprema:
U dublju zdjelu najprije rasporedite svježu rukolu kao podlogu, a zatim dodajte ohlađenu kuhanu leću i komadiće pečenog batata. Prelijte sve kremastim dressingom od grčkog jogurta, limuna i senfa, pa na kraju posipajte pržene koštice bundeve ili sjemenke suncokreta za dodatnu hrskavost i teksturu.
Foto: Pexels, Unsplash