Rupi Kaur – pjesnikinja novog doba i Instagram senzacija

PR

 

Dvorana je mračna i natopljena tišinom. Gomile očiju i isto toliko parova naćuljenih ušiju uperene su u krhku djevojku pod reflektorom. Uz fluidnu gestikulaciju koja se može zamijeniti za najelegantnije plesne pokrete, izgovara riječi koje je neke mračne, davne večeri ispisala ne bi li papiru predala bar djelić svog nesnosnog osjećaja gušenja. Onog uzrokovanog nepravdama, zlim energijama, pogrešnim meridijanima i gubicima, i onog koji se obično nastanjuje negdje oko grudi, stotinu tona teškog i najčešće aktiviranog u kasne noćne sate. Stih za stihom, poput kakve trenirane glumice, upravlja pozornošću svoje publike, većinom ženske i spremne pronaći se u svakoj izgovorenoj riječi pod tim jednim reflektorom na prostranoj pozornici.

 

 

Rupi Kaur danas bi se doista mogla zamijeniti za koga iz kategorije poznati i slavni. I ništa ne bi bilo čudno, osim činjenice da se ova 25-godišnja mlada žena ne bavi niti pjevanjem, ni glumom, a ne pripada niti ladici starleta i kojekakvih poduzetnika. Nema dobar sustav u službi životnog starta ni bogate roditelje. Rupi Kaur ima svoje riječi, i to baš one koje su je dovele pod spomenuta svjetla reflektora brojnih pozornica, učinile je svjetski poznatom autoricom, književnim i društvenim fenomenom i prodale njezinu prvu zbirku poezije u više od milijun primjeraka diljem svijeta. Da, Rupi Kaur je uistinu, u 21. stoljeću, svjetsku slavu stekla zahvaljujući poeziji, koliko god to bilo teško za povjerovati.

POEZIJA U VODAMA MAINSTREAMA

Podrijetlom iz indijskog Pundjaba, Rupi se s roditeljima doselila u Kanadu sa svoje četiri godine. Odmalena se, na poticaj majke, kreativno izražavala kroz crtanje, a za studij je odabrala smjer retoričkog i stručnog pisanja na University of Waterloo u Ontariju. Nakon godina odrastanja, tijekom kojih se suočavala s problemima koji nadilaze tipične i svima znane tinejdžerske boljke, poput rasne i rodne diskriminacije, pa čak i zlostavljanja, jako zrela za svoju dob, Rupi je o istom odlučila progovoriti javno. Prvi je okus internetskih reflektora uperenih ravno joj u oči osjetila nakon što je na Instagramu objavila fotografiju sebe na krevetu, okrenute prema zidu i s mrljom od menstrualne krvi na trenirki. Fotografija je, odnosno cijela kontroverzija, obišla većinu svjetskih medija te je u pitanje dovedena licemjernost online cenzure. Naime, Instagram je zbog kršenja pravila zajednice fotografiju uklonio čak dva puta što je, kako je i sama rekla u svom odgovoru, potvrdilo još jednom problem mizoginog društva koje prihvaća ženino nago tijelo, no ne i ono s malo menstrualne krvi, unatoč tome što je potonje normalnije i prirodnije od pornografskog prikazivanja gotovo maloljetnica, koje je sveprisutno u toj istoj, nadasve ćudorednoj zajednici. Propitkivati i govoriti o emocijama Rupi je nastavila kroz svoje stihove. Ispočetka sramežljivo i anonimno, mlada je autorica retke počela objavljivati na Tumblru, no tek kada je zakoračila na pustopoljine Instagrama, odškrinula su se vrata nevjerojatnog i dotad gotovo nezamislivog uspjeha. U pratnji minimalističkih, nježnih ilustracija, Rupi je svoj Instagram profil počela puniti stihovima koji su izravno i bez kompliciranih stilskih figura progovarali o temama ljubavi, slomljenog srca, o kulturološkom nasljeđu, rasizmu, seksizmu, nametnutim standardima ljepote i zlostavljanju, provlačeći kroz sve dašak feminizma. Pišući pristupačno, jednostavno i iz pozicije žene, sa snažnom prisutnošću emocije, Rupi je u duhu Gurmukhi rukopisa, jednog od tri rukopisa koja koristi jezik Punjabija, odala i počast svom kulturnom naslijeđu korištenjem isključivo malih slova i točke kao jedinog interpunkcijskog znaka. Posljedično, ali i potpuno neočekivano, nije trebalo čekati dugo da se aforistični stihovi počnu viralno širiti internetskim prostorom. Odjednom, naizgled ekskluzivni, masi neshvatljiv i pomalo elitistički ring poezije odškrinuo je vrata, dopuštajući ulazak i onima koji su ga dosad gledali kao zastrašujućeg i hladnog. Razumljiv, nježan i poistovjetljiv, Rupin stih našao se na čelu čete mladih pjesnikinja koje su nagovijestile neku novu, liberalnu, raznovrsnu i, ono najvažnije, žensku eru poezije u kojoj kao da najbitnije nije impresionirati najsloženijima iz redova stilskih figura i strogih formi, nego emocijom. Čistom, iskrenom, mračnom ili mučnom. Rupi Kaur je uistinu uspjela poeziju učiniti mainstreamom.

PREDVODNICA INSTA PJESNIKINJA

Nakon što su Rupine pjesme na Instagramu počele dobivati na tisuće likeova, mlada je autorica u vlastitom izdanju objavila zbirku poezije Med i mlijeko. Ubrzo se u priču uključio i izdavač, a Med i mlijeko je prodana u više od dva milijuna primjeraka, prevedena je na oko 25 svjetskih jezika te je nevjerojatnih 77 tjedana provela na listi bestselera The New York Timesa. Sada se, pak, prvoj zbirci pridružila i nova knjiga poezije Rupi Kaur, The Sun and Her Flowers. No, gotovo tradicionalno, sjenu na golemi komercijalni uspjeh počele su bacati brojne kritike. Skeptici su, najčešće zaogrnuti plaštem neprikosnovenog intelektualizma išli toliko daleko da su Rupinu, ali i poeziju cijelog novog vala Instagram pjesnikinja, odnosno autorica koje su se u duhu vremena i, prikladno svojoj dobi, brojnoj publici približile upravo putem društvene mreže, a koji uključuje imena poput Nayyrah Waheed, Warsan Shire, Yrsa Daley-Ward i Amanda Lovelace, prozvali smrću poezije. I dok rasprave u ovom slučaju mogu nalikovati na standardni folklor koji se odvija na međi novog i starog undergrounda i komercijale, možda i otporu ka promjenama, bez obzira na stil kojim Rupi piše i njezinu vještinu, ostaje činjenicom da je nekom nijansom, spletom svojih karakteristika, riječi i tema o kojima piše uspjela dotaknuti mase. Konkretno, masu veličine 1,8 milijuna njezinih pratitelja na Instagramu. Čini li je to automatski nekvalitetnom ako se polazi od pretpostavke da je masa i ono čemu ista naginje neuka, ostaje ipak svakom pojedincu na prosudbu. Rupi se, baš kao i ostatak mladih žena koje se okuplja u istu ladicu pod nazivom Instagram pjesnikinja, očigledno pojavila u pravi tren, uklopivši se kao savršena kockica u novi pokret osnaživanja žena koji je trenutačno sveprisutan u svijetu. I bez obzira na površnost i simplifikaciju koje joj se spočitavaju, Rupina je riječ odjeknula, dotaknula i inspirirala. A to svakako nije mala stvar.

 

mm
Matea Martek

lifestyle novinarka