Načuli smo da je ovaj naš mali vinski kutak poslužio za mnoga okupljanja, stoga vas pozivamo da se ne ustručavate s nama sudjelovati u kreiranju ove rubrike. Podijelite s nama vina koja su vas oduševila, a mi ćemo se baciti na odabir onih koje ćemo izdvojiti kao preporuku. Ovoga puta to je rose mladenačkog karaktera Vina Jakob

Otkad su napunili svoju prvu butelju 1999. godine, Vina Jakob postala su jedna od najdražih domaćih vina lokalnih sommeliera. Ovo vino svoj okus može zahvaliti izuzetnom slavonskom položaju iznad Brodskog Stupnika, odabir sorti primjeren terroiru, besprijekorno zasađene i održavane vinograde, školski tempirane i odrađene berbe, brz transport hlađenog grožđa do boutique vinarije u zagrebačkim Šestinama. Jednako važna je i promišljena vinifikacija koju osmišljava i nadgleda stručni tim, odležavanje u probranom slavonskom i francuskom hrastu, optimalno buteljiranje i čepljenje. Iz svih tih razloga vinoljupci vole vina Jakob, kao i malu slikovitu obiteljsku vinariju na obroncima Medvednice koja je postala skoro pa kultno okupljalište vinoljubaca.

Ugled vinarije Jakob postojano je izgrađen na jednostavnoj, beskompromisnoj premisi: iz podruma ne smije izaći niti jedna butelja koja ne zadovoljava najviše kriterije. Zato je procjena kako su vina Jakob čak najbolji slavonski “crnjaci” sve češća, no mi smo se iz njihove ponude odlučili za Jakob Rosé, koji je idealno za ljetno popodne.

Vina Jakob Rose

Sorte grožđa?

Syrah i merlot

Pozicija vinograda?

Brodski Stupnik, Slavonija, dok je boutique vinarija u Zagrebu, u ulici Gramača 1 C

Note?

Delikatna struktura svježine Jakob Roséa ima izražene kiseline, a opet mekane na nepcu. Podjednakog su intenziteta voćne i cvjetne arome, svježina i zaokruženost u čemu i jest tajna sklada. Nakon otpijenog gutljaja, u retro okusu se zadržava voćna svježina i jedan blagi, ugodni osjećaj gorčine koji vinu daje i gastronomsku vrijednost. Mladenački karakter Jakob Roséa najjasnije se vidi u naglašenoj voćnoj ekspresiji i nježnom grickanju i peckanju koje osjetimo dok ga ispijamo.

Najbolje poslužiti na?

Najveća je njegova kvaliteta pitkost koju čuva niska temperatura, između 8 i 10 °C, a valja paziti da je dobro rashlađen. Jakob Rosé je lagan, zavodljiva mirisa, ugodan i mekan na nepcu.

S kojim jelom odgovara?

Uz vrlo lijepo strukturirane kiseline, lako ga je spariti s nizom laganih jela od tjestenine, uz hladna predjela, carpaccio, sirove morske plodove, riblju ikru ili ikru jadranskog ježinca.

Neobično običan par

Pržena cvjetača s mrvljenim feta sirom

Grazia menu

Tjestenina s tapenadom od patlidžana ili tradicionalno međimursko meso iz tiblice. Svježina vina daje naglasak na okuse patlidžana, a jelo čini lakšim. Za desert – cheesecake!

Cijena?

59,00 kn