Postoji nešto posebno dobro u mirisu svježe pečenih rolica koji ispuni dom u hladnijim danima. A domaći gastro bloger Mile Butorac ima upravo takav recept za slasne rolice s makom 

U njegovoj verziji, klasičan okus maka dobiva novu dimenziju zahvaljujući mekom tijestu s maslacem, mirisnoj korici citrusa, malo ruma i sočnim svježim šljivama koje daju savršenu ravnotežu slatkoće i svježine. Bilo da ih poslužite uz kavu, čaj ili kao desert nakon ručka, ove rolice oduševit će vas na prvi zalogaj.

U nastavku prenosimo recept u cijelosti!

Tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kocka svježeg kvasca (40 g) + žlica brašna i šećera
  • prstohvat soli
  • korica naranče ili limuna
  • 125 g maslaca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja

Nadjev:

  • 400 g mljevenog maka
  • 300 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica naranče ili limuna
  • 11⁄2 žličica cimeta
  • 2 – 3 žlice ruma ili soka naranče
  • 80 g omekšalog maslaca

Završetak:

  • pekmez od šljive
  • svježe šljive
  • šećer i začini po želji

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješati kvasac, žlicu brašna i šećera s malo toplog mlijeka i ostaviti da se digne.
  2. U većoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, sol, koricu i maslac pa dodati jaja, mlijeko i kvasac. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da se diže sat i pol.
  3. Za nadjev zakuhati mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i koricom, dodati mak, kratko ostaviti te umiješati maslac, cimet i rum.
  4. Tijesto razvaljati, premazati nadjevom, zarolati i narezati na šnite. Složiti u dva pleha obložena papirom za pečenje, na svaku rolicu istisnuti oko žlicu pekmeza i polovicu šljive posute šećerom i začinima.
  5. Pustiti neka se diže još 20 minuta i peći deset minuta na 200 °C te potom još 10-15 minuta na 180 °C.

Foto: Instagram, Unsplash