Jeste li ikada prije čuli za Expedition Dining? Mi do sada nismo, tako da nas je termin zaintrigirao i otkrio jedan posve drugačiji svijet restorana i gastronomije, nešto što bi teško sami mogli zamisliti da je izvedeno u djelo, stvarnost.
Iris – Expedition Dining
Naime radi se o tome da je cijelo iskustvo gastronomije obogaćeno iskustvom putovanja, ne samo putovanja od točke A do točke B, već putovanja i kroz sastojke, klimu i umjetnost, a koji su povezani i zaokruženi doživljajem jela na kraju putovanja. Restoran Iris nalazi se unutar plutajuće umjetničke instalacije Salmon Eye u fjordu Hardanger u zapadnoj Norveškoj. Jedini način da dođete tamo jest da se ukrcate na jedan od električnih brodova iz grada Rosendala.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Najbliža međunarodna zračna luka je u Bergenu, odakle postoji trajektna linija za Rosendal nekoliko puta dnevno. Rosendal nudi i brojne mogućnosti smještaja, na primjer Rosendal Fjordhotel i Rosendal Turisthotell.
Ovo je jedan posve drugačiji doživljaj fjorda, planine i elemenata koji se neprestano mijenjaju na isti sveobuhvatan način na koji to i restoran svojom ponudom čini svaki dan. Ovdje se goste dovodi do sastojaka, umjesto da je obrnuto. Glavna kuharica Anika Madsen strastveno otkriva sastojke iz oceana i predstavlja neuobičajene oceanske plodove koji ju okružuju. Ovdje, usred fjorda, danska kuharica dobiva raznovrsniju i uzbudljiviju svježu morsku hranu nego što je ikad sanjala da je moguće, i nabavlja divlje i uzbudljive sastojke s okolnih planina.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Iskustvo u Irisu je doslovno putovanje. Započinje izletom brodom iz slikovitog gradića Rosendal, uz zaustavljanje i zakusku dobrodošlice u kućici za čamce kuharice Anike Madsen na otoku Snilstveitøy. Preko pristaništa plutajuće umjetničke instalacije Salmon Eye, večer započinje višeosjetilnim podvodnim iskustvom, da bi kulminirala u blagovaonici gdje zapanjujući pogled na fjord i planinske lance stvara pozadinu za restoranski set degustacijski jelovnik.
Kada vrijeme dopušta, krovna terasa je mjesto za jedno od jela, pečenih na otvorenoj vatri i uživanja na svježem zraku. Na kraju večeri goste čeka još jedna vožnja brodom koja ih vraća do obale i smještaj u Rosendalu.
Iako će nekim ovo cijelo putovanje djelovati erm… pa… svemirski, pretenciozno, nepotrebno, možda bi ipak trebalo prvo probati prije nego sudimo. Jer sudeći preme velikoj većini komentara na društvenim mrežama, hrana je fantastična, van ovog svijeta, i doživljaj restorana i umjetničkog djela je nezaboravan. Naravno, ako ste za iskustvo spremni izdvojiti oko 300eura.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Fotografije: @iristherestaurant, @salmoneye,