Iako smo na korak do zime, a blagdani su iza ugla, sladoled je slastica u kojoj i tijekom zimskih mjeseci možemo uživati. Donosimo recept za ukusni zimski sladoled od vanilije s dodatkom cimeta i badema.
Zimski sladoled
Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice cimeta
1/2 šalice sjeckanih badema
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i šećer. Stavite smjesu na srednje jaku vatru i zagrijavajte dok se šećer ne otopi potpuno. Pripazite da smjesa ne proključa. Maknite smjesu s vatre i dodajte ekstrakt vanilije i cimet. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine.
Ostavite smjesu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak da se dodatno rashladi barem 2-3 sata ili preko noći. Kad je smjesa potpuno ohlađena, prebacite je u aparat za izradu sladoleda prema uputama proizvođača. Ako nemate aparat za sladoled, možete smjesu staviti u posudu za zamrzavanje i svakih 30-60 minuta promiješajte kako biste spriječili stvaranje kristala.
U zadnjim minutama miješanja sladoleda, dodajte sjeckane bademe kako bi se ravnomjerno rasporedili po sladoledu. Kad je sladoled gotov, prebacite ga u posudu za zamrzavanje i ostavite da se dodatno stisne nekoliko sati prije posluživanja.
Servirajte ga u kornetu, zdjelici, šalici, čaši… prelijte omiljenim sirupom ili čokoladom i živajte u zimskom sladoledu od vanilije sa cimetom i bademima!
Recept za najjednostavniji i najukusniji domaći sladoled od Oreo keksa
Fotografije: Unsplash