Sladoled od pistacija mnogima je jedan od najdražih, pa što kažete na to da napravite vlastiti?! Međutim, izrada sladoleda može biti komplicirana, no mi smo pronašli recept od samo tri sastojka – i to čak dvije varijante.

Pistacije su bogate hranjivim tvarima, uključujući vitamine B6 i E, bakar, mangan i fosfor te su izvrstan izvor proteina i vlakana. Također, nizak glikemijski indeks pistacija pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi, dok antioksidansi u njima smanjuju upale i štite stanice od oštećenja. Ukratko, pistacije nude brojne zdravstvene prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom vašoj prehrani, a ujedno su i jako, jako ukusne.

Sastojci:

  • 200 g očišćenih pistacija
  • 500 g vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje kondenziranog mlijeka

Zdrava varijanta:

  • 100 g očišćenih pistacija
  • 200 g grčkog jogurta
  • 20 g meda ili agavinog sirupa

Priprema:

  1. Pistacije očistite i usitnite u sjeckalici ili nožem, a zatim ubacite u blender kako biste dobili kompaktnu smjesu. Ako nemate dobar blender, pistacije prethodno zagrijte na tavi kako bi se omekšali i lakše povezali u smjesu.
  2. Zatim u smjesu dodajte kondenzirano mlijeko i miksajte dok se sve dobro ne poveže.
  3. U zasebnoj posudi izmiksajte ohlađeno vrhnje za šlag, a zatim povežite s prethodno dobivenom smjesom pistacija i kondenziranog mlijeka.
  4. Kad je smjesa povezana, sladoled stavite u hladnjak i ostavite da se stvrdne, a zatim uživajte u brzom i ukusnom desertu koji možete dodatno zasladiti komadićima čokolade ili primjerice dodatkom bobičastog voća.
  • Kod zdravije varijante sladoleda, priprema ide puno brže jer je potrebno samo očistit pistacije i napraviti smjesu te sve skupa pomiješati s grčkim jogurtom i zaslađivačem te ostaviti u hladnjaku da se stvrdne.

Dobar tek!

Foto: Pexels, Instagram