Jednostavni a ukusni recepti, e to se skriva na profilu Nikoline Bedrice. Recepti koji ćete naći i pod #slatkaiskusenja, doslovno su to kako im i hashtag kaže, tako da smo se jedva odlučili za ove krafne. Uživajte!

Kako sama kaže, Nikolina obožava eksperimentirati u kuhinji, pa je tako neki dan dala mašti na volju, a rezultat je bio odlično tijesto za krafne! “Željela sam doći do toga da što manje kompliciram, a da bude jakooo finoo.” Jedan cilj koji podržavamo i za ubuduće. No je li zaista tako jednostavno kako vam kažemo da jest, e to ćete morati tek sami isprobati. Javite nam rezultate!

Krafne by Nikolina Bedrica @nbedrica

Sastojci 

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 40 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 130 g otopljenog maslaca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica ruma
  • Korica 1 naranče
  • Ulje za prženje
  • Punjenje po želji

Krafne by Nikolina Bedrica @nbedrica

Priprema

  1. Sve sastojke staviti u posudu i miksajte (nastavci za tijesto) dok se tijesto ne sjedini i ne odvaja od posude. Izvaditi na radnu plohu i još ga malo premijesite. 
  2. Zatim ide na dizanje,fino prekrijte posudu plastičnom folijom da nema zraka i ušuškajte tijesto da mu bude toplo. 
  3. Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu (prekriti folijom) i neka bude u hladnjaku. Nikolina dodaje da ih radi predvečer tako da njene “idu na spavanje preko noći.”
  4. Ujutro izvadite tijesto od kojeg odmah odvajate komadiće po cca 60g i onda radite kuglice (vrtite ih da se pretvore u glatku kuglicu).
  5. Pripremljene kuglice stavite na plitki pleh i prekrijte dubljim plehom i na dizanje, ili ih “dobro ušuškajte.” Ako je u prostoriji toplo i imate vremena pustite ih da se udvostruče ili malo ubrzajte ako ih stavite u pećnicu na 50°C da se dižu, ali stavite krpu da pećnica ostane malo otvorena. Ali tek kad se udvostruče spremne su za prženje.
  6. Ako ne idu u hladnjak onda samo preskočite taj dio i nakon prvog dizanja ih premijesite, oblikujte kuglice i na dizanje. 
  7. Ulje za prženje ugrijati, staviti krafne tako da gornja strana ide prva u ulje, poklopiti poklopcem, super ako je proziran da vidite krafnice i nakon min-dvije (paziti na vatru, ne prejaka) okrenuti krafne i pržiti min-dvije bez poklopca.
  8. Ponavljati postupak dok ne ispržite sve krafne. 
  9. Vaditi vani na ubrus, uvaljati u šećer ili puniti po želji. Od ove količine ispadne nekih 16 srednjih krafni.

“Morate probati, prefine su i pune okusa. A i vidjeli ste da ima ❤️od džema jer da nije ljubavi ni lipih ni ukusnih krafni ne bi bilo.” kaže Nikolina. Slažemo se.