Sanja Mijac jedno je od najpoznatijih domaćih gastro imena, a ne bi nas čudilo niti da već na svojoj polici imate sjajnu kuharicu “Domaćica”, koja krije odlične recepte koji uspiju baš svaki put
Potaknuti time, kao i činjenicom da još malo kreće sezona uživanja u slasnim fritulama, odlučili smo potražiti Sanjin recept za ove slatke zalogaje i isprobati ga. Mi smo oduševljeni okusom, ali i brzinom pripreme. Stoga, kako biste se i sami uvjerili u to – u nastavku prenosimo recept u cijelosti.
Sastojci:
- 1 jaje
- 180 ili 200 ml tekućeg jogurta
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 čep rakije (možete i bez)
- prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- pola vrećice praška za pecivo (može i cijeli, bit će još mekše)
- po želji: limunova korica jabuka, cimet…
View this post on Instagram
Priprema:
- Prvi korak jest ugrijati ulje u loncu – treba biti toliko ulja da fritule mogu plivati u njemu, ne smiju dodirivati dno.
- Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite temperaturu na lagano. Uvijek se možete poslužiti i trikom s kuhačom – drvenu kuhaču uronite u ulje, pa ako se oko njega stvaraju veliki mjehurići, ulje je prevruće, a ako se oko njega stvaraju manji mjehurići, ulje je savršene temperature za prženje. Ako ćete fritule pržiti na jakoj temperaturi, neće se stići napuhati, a tada iznutra znaju biti zbite i pudingaste.
- Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju i sol. Zatim umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite i tijesto će biti gusto.
- Na vrećici za ukrašavanje ili onoj za meso odrežite vrh debljine palca te ju napunite smjesom za fritule.
- Fritule istiskujte iznad lonca s uljem i kad vam izađe “crvić” dužine slične kao i širina vrećice, samo ga prerežite nožićem kako bi pao u ulje.
- Nemojte pretrpati lonac fritulama, ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati.
- Kad se dovoljno isprže na jednoj strani, obično se same okrenu na drugu, a ako ne budu, samo ih dotaknite vilicom pa će se okrenuti.
- Obavezno pazite da vam ulje ne bude prevruće. Fritule pržite na umjerenoj temperaturi nekoliko minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Foto: Instagram/@sanja.mijac, Youtube