@zalogajcic_hr nam je novo otkriće među gastro profilima. Već vam je vjerojatno postalo jasno koji su naši parametri – jednostavni i brzi recepti koji može spremiti i osoba ne baš vična u kuhinji. Zato smo s ovog profila odabrali odlične prigodne recepte koje može napraviti svatko – fritule s jogurtom i fritule s jabukama
Zalagojčić_hr adresa je iza koje se skriva jedna zaljubljenica u izradu slastica iz Zadra. Ovdje navratite ako se zaželite slatkog, ali i slanog, za nešto brzo kad vam gosti kucaju na vrata ili nešto malo kompleksnije ali objašnjeno na jednostavan način.
Muffini, bounty rolada, Ledeni vjetar, slasne američke palačinke, Pavlova torta, sladoled od limete s medom, ma tu ćete pronaći zaista sve! Mi smo se za sad ovaj feed odlučili predstaviti kroz recepte za brze fritule jer su one iznova aktualne (barem pod našim krovom) i zato jer je ovo jedan od jednostavnijih recepata koje smo pronašli. Ove recepte za fritule s jogurtom, kao i fritule s jabukama, svakako si upišite i u svoju kuharicu.
Recept fritule s jogurtom
Sastojci
- 210 ml jogurta
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna
- 250 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 l ulja za prženje (okvirno)
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema
- U posudu treba uliti jogurt, razbiti jaje, dodati šećer i vanilin šećer.
- Naribati koricu limuna, ubaciti u smjesu, te ručno izmiješati.
- U brašno dodati prašak za pecivo i pomiješati ih.
- Dodati ih u više puta i dobro izmiješati da se dobije glatka smjesa.
- Na vatri ugrijati u dubljoj posudi ugrijati ulje.
- Ulje je prave temperature kad se na uronjenoj drvenoj kuhači pojave mali mjehurići.
- Dvije žličice od kave uroniti u zagrijano ulje.
- Žličice se urone u vruće ulje da smjesa lakše klizne s njih.
- Jednom žličicom uzeti malo smjese, a pomoću druge spustiti smjesu u ulje.
- Fritule se prže do zlatno žute boje (oko minute na srednje jakoj vatri) na svakoj strani.
- Vruće fritule izvaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće prije posipavanja sa šećerom u prahu.
Recept fritule s jabukama
“Fritule su slastica koja nalikuje malim krafnama, a u Primorju i Istri je običaj da se rade u dane Božića. Obično im se dodaje rakija i korica limuna, a mogu sadržavati i grožđice. Ovo je super jednostavan recept za koji vam treba samo jedna posuda i pjenjača. Ukoliko doma nemate nijednu vrstu alkohola, ovaj sastojak možete preskočiti jer ovo tijesto ni bez toga neće popiti puno ulja.” piše ova simpatična Zadranka na @zalogajcic_hr
Sastojci
- 200g glatkog brašna
- 50g šećera
- prstohvat soli
- cimet šećer
- ekstrakt vanilije
- 1 jaje
- 150ml mlijeka ili tekućeg jogurta
- 2 naribane jabuke
- ulje za prženje
Priprema
- Prvo pomiješajte suhe sastojke kojima ćete dodati mokre sastojke. Pomiješati ih da se spoje, dodati im naribane jabuke i pržiti u dubokom jako zagrijanom ulju.
- Fritule formirajte rukama ili žlicom, a svakako ih lagano stavljajte u ulje kako biste dobili lijepe okrugle oblike.
- Stavite ih u posudu s papirnatim ubrusom koji će popiti višak masnoće i pospite šećerom u prahu.