Raspuknuti keksići, kolokvijalno raspucanci, spadaju u one recepte kojima se uvijek vraćamo kada želimo nešto provjereno, jednostavno i vizualno fora. Ne traže posebne tehnike pečenja niti komplicirane sastojke, a izgledaju efektno čim izađu iz pećnice.

Mekani iznutra, s lagano hrskavom površinom i bogatim čokoladnim okusom, idealni su za blagdanske dane, ali i za svaku situaciju u kojoj želite domaći keks bez puno razmišljanja. No, ako se na prvu čine jednostavnima, na interneru postoji bezbroj varijacija raspuknutih keksića, što često dovodi do toga da rezultat ne ispadne onako kako očekujemo. Upravo zato donosimo provjeren recept koji se drži klasične osnove i pouzdanih omjera!

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Tamnu čokoladu i maslac otopite na pari ili laganoj vatri, miješajući dok ne dobijete glatku, sjajnu smjesu. Ostavite da se kratko ohladi kako se jaja ne bi zgrušala.
  2. U drugoj posudi umutite jaja sa smeđim šećerom i burbon vanilin šećerom dok smjesa ne postane svjetlija i lagano pjenasta. U nju potom polako umiješajte otopljenu čokoladu s maslacem.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo i sol. Suhe sastojke postupno dodajte čokoladnoj smjesi i lagano miješajte dok ne dobijete mekano, ali kompaktno tijesto.
  4. Tijesto pokrijte i stavite u hladnjak na 2 sata. Naime, ovaj korak je ključan kako bi se keksi prilikom pečenja pravilno raspuknuli.
  5. Pećnicu zagrijte na 180 °C te od ohlađenog tijesta rukama oblikujte kuglice veličine oraha, zatim ih obilno uvaljajte u šećer u prahu. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak jer će se keksi širiti.
  6. Pecite 11 minuta, dok površina ne poprimi karakteristične pukotine, a unutrašnjost ostane mekana. Kekse ostavite da se kratko ohlade na limu prije premještanja.

U slast!

Foto: Unsplash, Pexels