Ima nešto u ljetnim večerima i ispijanju piva ili koktela. I to dolazi od osobe koja inače ne pije ni pivo, ni koktele, osobe koja pripada u onu skupine trijezne generacije Z. No, priznajem, atmosfera mog balkona s predivnim pogledom na šumu i zelenilo pitoresknog gradića u okolici Zagreba često me potakne da sanjam o nekom osvježavajućem koktelu u ruci.
No, s obzirom na to da su moji drinks of choice uvijek voda i kava, od koktela u mojoj ostavi nećete pronaći ni “k”. Tu na scenu nastupa eksperimentiranje u kuhinji i istraživanje kako u kratkom roku postati pravi kućni koktel majstor.
Nekoliko scrolla internetom i za oko mi je zapela knjiga koju svakako trebate imati na svojoj polici ako želite u sebi probuditi koktel majstora – “Kako kod kuće složiti koktel kao iz birtije” autora Nikole Vidakovića. Nikola je vlasnik popularnog kafića Birtija u Vrbovcu i njegova knjiga obećava da će vas naučiti stvarati savršene koktele, bilo topli, hladni, alkoholni ili bezalkoholni, za svaku priliku i ukus – baš ono što treba svima koji rade svoje prve kućno-barmenske korake.
Knjiga sadrži 58 različitih vrsta koktela, uključujući tople, hladne, alkoholne i bezalkoholne varijante, a svaki je recept detaljno opisan, uz jasne upute i sitne trikove koji će vam pomoći da savladate sve procese i tehnike izrade. Posebna pažnja posvećena je dostupnosti potrebnih namirnica, s detaljnim uputama kako ih nabaviti, bilo putem interneta ili u lokalnim trgovinama, direktno do vašega kućnoga praga.
Ako ste ikad sanjali o tome da u svojoj kuhinji pripremite koktele kao profesionalac, Vidakovićev vodič mogao bi vam se svidjeti. Knjigu možete naručiti ovdje, ili, još bolje, isplanirajte jednodnevni izlet u Vrbovec, posjetite Birtiju i tamo kupite svoj primjerak.
Foto: Instagram/@birtijavrbovec, Unsplash